Categories Trudnoća & porod

NAJVAŽNIJA PRAVILA za sve očeve koji žele prisustvovati porodu i olakšati ženi porod

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Ova je pravila napisala jedna mama koja je to prošla, pa njezine savjete svakako razmotrite.

Žene od svog partnera očekuju puno toga pri porodu, prije svega da od njih imaju koristi i da im oboma to iskustvo prođe što ugodnije. To je uostalom i cilj partnerske podrške: podrška, utjeha, snaga i povjerenje.

Zato je Emma Lou Harris ukratko sročila pravila koja bi muškarci, posebno oni koji se spremaju biti podrška na porodu svog djeteta, morali pročitati.

1. Skulirajte se. Ostanite mirni konstantno. Kad trudovi počnu, više nema nazad!

2. Humor je dobrodošao. Čak i kad viče i urla od boli, ženi će dobro doći malo smijeha i vedrog raspoloženja. Čak i kada vam kaže da prestanete, vi je i dalje nasmijavajte.

3. Zaboravite na to da ćete tijekom poroda svako malo skočiti na kratku čik-pauzu ili odraditi desetak telefonskih poziva. Tu ste gdje jeste. Dok žena ne ide nikamo, ne idete ni vi.

4. Fotkajte. Imat ćete ipak toliko vremena da se malo zabavljate na mobitelu pa zato fotkajte što stignete. Poslije će vam svaki taj detalj biti jako drag.

5. Ako nešto pođe po zlu, ako vam se žena, recimo, pokaka ili popiški, automatski na to zaboravite. Izbrišite to iz glave. Mi ćemo znati da vi znate, ali vi to više nikada nemojte spomenuti. Pogotovo ne u onim situacijama kad se busate što ste sve sa svojom ženom proživjeli, a, eto, još ste s njom.

6. Kad se beba rodi i kad je prvi put majka počne dojiti, nemojte, za boga miloga, pitati smijete li dobiti i vi? Nije to baš tako smiješno ženi u toj situaciji.

7. Kad se beba rodi, imate jedan veliki zadatak. Ma koje god doba dana bilo, kada liječnici kažu da žena smije jesti, da ste se iste sekunde pokupili u veliki šoping hrane za van. Odmah. Žena je sada dobro i više vas ne treba toliko.

8. Ovako – žena zna, čak i daleko od ogledala, žena zna da nakon poroda ne izgleda kao u filmu i zato se pokušajte suzdržati od bilo kakvih komentara, osim onih da je lijepa, najbolja, da je volite najviše na svijetu. Pa makar joj se šminka s očiju povezala s usnama – ona je najljepša!

9. I nikada, ali NIKADA nemojte nakon desetak i više sati ženinih trudova ponavljati kako ste iscrpljeni, kako ste umorni, kako više ne možete, kako biste se tako rado malo odmorili… Nikada. Budite zahvalni što ćete nakon možda i 24 sata otići leći – s cijelim genitalijama.

10. Budite tu i uživajte. I znajte da je vaša supruga u tom trenutku stvarno najosjetljivija, tako osjetljiva nikada nije bila, niti će ikada više biti. Osim ako vam podari još djece. I to cijenite.

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

IZVOR: INDEX.HR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu