Categories Stvarni život

OVI ZNAKOVI VAM GOVORE da je vrijeme da se iz života zauvijek riješite nekih ljudi

FOTO: GULIVER/THINKSTOCK

Prijateljstvo je najbolja stvar na svijetu poslije ljubavi, no ponekad smo toliko dugo prijatelji s nekim da njihove potrebe postaju jednako bitne kao naše, a ponekad se nađemo u toksičnom prijateljstvu koje počinje crpiti energiju iz nas.

Takva prijateljstva znaju djelovati kao kavez, a pobjeći je teško jer je u pitanju ipak osoba koju ne želite povrijediti i do koje vam je stalo.

Kako god to izgledalo, netko je u takvom odnosu manje cijenjena strana, pa evo kako ćete shvatiti da ste to upravo vi…

Jedino vi ste im oslonac – svi prolazimo kroz životne periode kada su nam prijatelji neophodni, a njihova nam je podrška sve. Razlika između podrške u zdravim prijateljstvima i nezdravim je to da je u nezdravim odnosima najčešće jedna osoba “spužva”, a druga stresor. Događa se da “spužve” moraju uvijek biti dostupne, a njihovi se problemi umanjuju.

Ogorčeni ste – najjasniji je simptom problema vaša ogorčenost. U stvarnosti uvijek znamo kada nam nešto ne odgovara samo je pitanje na koji ćemo način to iskazati i hoćemo li uopće. Gutanje problema polako ojačava gorčinu pa, ako se nište ne poduzme, može rezultirati mržnjom prema cijelom odnosu.

Stavljate njihove potrebe ispred svojih – međusobno pomaganje okosnica je prijateljstva, a nema ništa lošeg u tome da ponekad počastite prijatelja ili neki plan prekrižite kako bi bili s njim. Međutim, vječito i pretjerano izlaženje u susret može kočiti vaš život, a vaš prijatelj postaje sve nestabilniji i stvara “ovisnost” o vama.

Teško vam je reći ne – ljudi u nezdravim prijateljskim vezama najčešće ne znaju reći “ne”. “Svi imamo unutarnji glasić koji nam govori je li odgovor na nešto “da”, “ne” ili “možda”, ali osobe u nezdravim prijateljstvima nemaju dodir s tim instinktom ili ga ignoriraju”, objasnila je psihologinja Andrea Wachter za Huffington Post.

Uvijek pomažete – oslanja li se vaš prijatelj uvijek na vas da ga izvadite iz nevolje? Takav odnos iscrpljujuć je i nije održiv na duge staze. Naravno, pomozite prijatelju, ali taj odnos mora biti dvosmjeran i ne smije ugrožavati vaše životne planove. Ponekad je najbolje pustiti nekoga da sam rješi problem jer mu inače radite “medvjeđu uslugu”.

IZVOR: METRO-PORTAL.RTL.HR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu