Categories Njega

PRIPREMITE SE ZA SUNČANJE, a evo i kako…

FOTO: GULIVER/THINKSTOCK

Sunčanje je omiljena zabava u toplim danima, no, nasreću, već neko vrijeme je jasno da se ne možete samo izvaliti na sunce (većinom) golog tijela i roštiljati se do iznemoglosti – treba se pravilno zaštititi, ali jednako tako i pripremiti.

Kako biste zaradili traženi preplanuli ten, no ne i opekline ili velike probleme s kožom, prije nego što se bez razmišljanja ubacite u kratke haljinice i suknje u kojima se vide preplanule noge, važno je kvalitetno se pripremiti iznutra i izvana na veću dozu vitamina D, ali i UV zraka.

Priprema tijela na sunčanje

Hidratiziranje kože – kao što vjerojatno znate, hidratantne kreme nemaju SPF faktor, ali pomažu u prevenciji opeklina i oporavljanju kože od sunca. Sunčanje isušuje kožu, što je čini vrlo osjetljivom na UV zrake. Hidratizacijom kvalitetnim kremama obnavlja se površinski i zaštitni sloj kože, a možete se poslužiti i prirodnim uljima jojobe i badema.

Odabir prave kremu za sunčanje – krema za sunčanje s odgovarajućim SPF faktorom bit će vaš najvažniji saveznik u borbi protiv opeklina. Kremu nanesite u dovoljno bogatom nanosu, ali nema potrebe s pretjerivanjem jer na taj način nećete ojačati zaštitu. Kremu za sunčanje najbolje je nanositi minimalno pola sata prije izlaganja suncu, a čak i one vodootporne je dobro obnavljati.

Pravilna prehrana – glavni dio pripreme za sunčanje dolazi iznutra. Preporučuje se konzumacija namirnica bogatih beta-karotenom i vitaminom E koji pomažu organizmu u obrani od štetnih UV zraka. Hrana bogata karotenoidima je bundeva, špinat, mrkva, tikvica, mango, a vitamin E može se naći u bademovom ulju i orasima.

Redovan piling – trebao bi biti obavezan korak prije izlaganja kože suncu. Pilingom se uklanja sloj odumrlih kožnih stanica pa se omogućuje da koža ravnomjerno potamni. Važno je na meku i “svježu” kožu nanijeti hidratantnu kremu kako bi ju zaštitili jer je nakon pilinga posebno osjetljiva. Između pilinga i izlaganja jakom suncu trebalo bi proći najmanje tri dana.

Sprječavanje pigmentacije – dobro je uključiti morsku travu u svoj dnevni meni ili kroz suplemente. Morske trave ubrzavaju i jačaju metabolizam, a posebno dobro djeluju na jetru. Na taj način izlučuje višak hormona koju je odgovoran za hiperpigmentaciju.

IZVOR: METRO-PORTAL.RTL.HR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu