Categories Kućni ljubimci

ZBOG OVOGA vaše mačke predu svaki dan

FOTO: GULIVER/THINKSTOCK

Iako većina ljudi misli kako mačke predu jedino kada žele izraziti svoje zadovoljstvo, to nije tako. Pravi ljubitelji i promatrači mačaka znaju da one predu u različitim situacijama. Znanstvenici se dugi niz godina bave proučavanjem ovog misterioznog zvuka te su došli do zaključka da je predenje puno složenija pojava nego što se to misli.

Mačke počnu presti u najranijoj životnoj dobi, a tako uspostavljaju komunikaciju sa svojom majkom.

Mačke predenjem pokazuju da su gladne. Mijaukanje nije jedini način da mace svog vlasnika traže hranu, što mnogi već znaju.

Istraživanja su dokazala da se tijekom predenja kod mačaka oslobađa endorfin, poznat kao hormon sreće i regulator boli. Stoga će mačke presti kada su izložene bolnim situacijama, kao što su zdravstvene tegobe, ozljede ili porođaj, kako bi se opustile i ublažile bol. Isto tako, dokazano je da predenje pospješuje zacjeljivanje kostiju i rana.

Dokazano je i da one međusobno komuniciraju putem predenja, a tako jedna drugoj pokazuju da nemaju neprijateljske namjere i da ne žele sukob.

Najljepši razlog predenja vaše mačke vjerojatno vam je već dobro poznat. One će često presti kada osjete bol ili tugu svoga vlasnika te ga tako pokušati utješiti i ohrabriti.

IZVOR: INDEX.HR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu