Categories Vodič do zdravlja

Protiv stresa je najbolje boriti se jogom, bilo kad i bilo gdje. Evo i kako

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES/THINKSTOCK

Ako ste po cijeli dan “vezani” za radni stol i svakog trena vam se čini da ćete “puknuti”, ove jednostavne vježbe istezanja brzo će vas osloboditi napetosti i opustiti mišiće…

Čini vam se da živite sve brže i napetije. Od trenutka kad se probudite pa do odlaska u krevet, jurite na sve strane i pokušavate, uglavnom u hodu, obaviti sve dnevne dužnosti. Da biste se oslobodili mentalnog tereta, kao i fizičke napetosti, koja često prati psihički zamor, predlažemo vam nekoliko odličnih (i vrlo smirujućih!) vježbi joge.

“Uključujete” glavu čim se probudite: Probajte „lotos pozu“

Ova poza omogućava lagani prijelaz iz stanja pospanosti i mirovanja u stanje budnosti. Dok se lagano budite i osjećate priljev energije, zamišljajte kako biste voljeli provesti dan. Fokusiranje na pozitivne stvari puno je produktivnije nego zamišljanje svega onoga što može krenuti naopako.

Kako se izvodi

Sjednite na krevet i prekrižite noge u turski sjed. (Ako vam je ovaj položaj neudoban, sjednite na deblji jastuk zbog ekstra visine.) Oslonite se rukama na koljena, dlanova okrenutih nadolje. Ispravite leđa i istežite glavu nagore. Opuštajte se u ovoj pozi dvije do tri minute i dišite duboko, iz trbuha.

Na poslu imate važan sastanak/prezentaciju: Probajte pozu „pas koji se isteže“

Jutarnje tuširanje iskoristite za to da se oslobodite straha i napetosti od onoga što vas čeka tijekom dana. Većina ljudi najviše napetosti osjeća u ramenima. Istezanje mišića leđa, kao i topla voda koja se slijeva niz njih dok stojite oslonjeni rukama o zid, brzo će vas opustiti i osjećat ćete se puno lakše. Ovaj položaj također omogućava širenje prsnog koša, zbog čega ćete lakše disati.

Kako se izvodi

Okrenite se licem tušu i udaljite se od njega (od glave tuša) oko metar. Postavite dlanove na zid i razmaknite ih u širini ramena, a onda se sagnite iz bokova. Potiskujte ramena prema dolje sve dok ne osjetite zatezanje. Spustite glavu i zamišljajte kako bokovima trebate dodirnuti zid koji se nalazi iza vas. Zadržite se u ovoj pozi 30 sekundi, dok vam se mlaz vode slijeva niz leđa, između lopatica.

Satima ste sjedili za uredskim stolom: Probajte „orao pozu“

U ovoj pozi istegnut ćete vrat i gornji dio leđa nakon dugog uredskog dana i tipkanja na računalu. Ova poza zahtijeva dosta koncentracije, zbog čega ćete morati “utišati” svoje misli.

Kako se izvodi

Stanite razmaknutih nogu u širini bokova, a potom “uvijte” lijevu nogu oko desne i savijte oba koljena. Savijte ruke u laktovima pod pravim kutom, postavite ih ispred prsa postavite lijevu ruku ispod desne. Pokušajte spojiti dlanove ne podižući ramena. Potom jagodicom lijevog palca pritisnite dio između obrva da biste stimulirali akupresurnu točku yin yang, što će vas potpuno opustiti. Duboko dišući, zadržite se u ovom položaju 15 do 30 sekundi. Zamijenite stranu i ponovite vježbu.

Osjećate da ste pod velikim psihičkim pritiskom i da ćete “puknuti”: Probajte pozu “veliki naklon”

Povijanje tijela prema naprijed pojačava protok kisika, što djeluje stimulativno na mozak. Ruke su savijene na leđima, dok stojite uspravno, što povećava stabilnost. Naklon budi osjećaj predavanja stvarima i događajima koje ne možete kontrolirati.

Kako se izvodi

Stanite u veliki iskorak desnom nogom. Spojite dlanove iza leđa (dovoljno je da šakama uhvatite laktove suprotne ruke). Lagano se povijajte iz bokova prema dolje, spuštajući glavu do lista iskoračene noge (ako možete). Duboko dišući, ostanite u ovom položaju 20 do 30 sekundi. Zamijenite stranu i ponovite vježbu.

Čekate u najdužem redu koji ste ikad vidjeli: Probajte pozu “drvo”

Ova vježba će vas natjerati da se usredotočite na svoj unutrašnji svijet. Budući da ćete balansirati na jednoj nozi, bit ćete primorani usmjeriti se na centriranje i održavanje stabilnosti, a to će vam pomoći da zaboravite na brojne stresne situacije.

Kako se izvodi

Stanite nogu razmaknutih u širini bokova, a potom oslonite stopalo desne noge na unutrašnji dio lijevog lista ili bedra (ili ga podignite dvadesetak centimetara od tla). Desno koljeno i bok okrenuti su prema naprijed. Postavite dlanove na donji dio prsnog koša. Duboko dišući, ostanite u ovom položaju 30 sekundi. Ponovite vježbu podižući lijevu nogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu