Ovo su mogući simptomi manjka željeza. Obratite pažnju

by | 3 lipnja, 2022

Željezo je neizostavan mineral koji je neophodno unositi u tijelo, posebice za žene. Ono pomaže u proizvodnji crvenih krvnih stanica i održavanju imunološkog sustava te uvelike utječe na vaše tijelo i na to kako se osjećate. Na temelju nekih znakova moguće je otkriti nedostaje li vam željeza u krvi i koje namirnice mogu pomoći u tome da se smanji rizik od nedostatka željeza. Pomanjkanje željeza kao minerala može biti uzrok anemije ili slabokrvnosti, a sve to dovodi do umora, slabosti, vrtoglavice. Zato je izrazito važno obratiti pažnju na simptome koji ukazuju da patite od manjka željeza u krvi.

Umor

Jedan od najčešćih simptoma koji može biti uzrok i mnogih drugih stvari. Još je teže otkriti ga kako su mnoge žene naučene na svakodnevan osjećaj umora zbog mnogih obveza koje imaju, kako ističe za Health.com dr. med. Nancy Berliner. Ipak, stručnjaci savjetuju da provjerite željezo u krvi ako se stalno osjećate umorno, slabo, razdražljivo, ali i ako primijetite da niste koncentrirani na ono što radite. Najbolje je tada porazgovarati sa svojim liječnikom u vezi toga kako se osjećate.

Pročitajte: Evo zašto aktivne žene moraju provjeravati razinu željeza u krvi

Trudnoća

Drugo stanje žene, to jest trudnoća, povezana je s time da buduće majke trebaju željezo, kao i bebe. Zato se i provjerava stanje kako bi se na vrijeme reagiralo te da bi se povećao unos željeza ako je to potrebno. Dodatno činjenicu otežava da upravo simptomi koji su povezani s trudnoćom mogu biti isti simptomi kao za nedostatak željeza poput umora, slabosti, problema s koncentracijom, hladne ruke i stopala…

Imate probleme sa štitnjačom

Nedostatak željeza može usporavati štitnjaču vašeg tijela i blokirati njezine učinke. Američko udruženje za štitnjaču ističe da je bitno razgovarati s liječnikom ako primijetite nisku razinu energije, ako se debljate ili stalno imate nižu tjelesnu temperaturu.

Opadanje kose

Gubitak kose može biti povezan s nedostatkom željeza, ali ipak nemojte paničariti ako vidite da vam je palo par dlačica. To uvijek možete tako što ćete prekontrolirati krvnu sliku i posavjetovati se sa svojim liječnikom. Ali, za prevenciju svakako unesite u prehranu zdravu i uravnoteženu prehranu te onu bogatu željezom poput špinata, graška, lososa i sušenog voća.

Pomanjkanje energije

Ako primijetite nakon tjelovježbe, koju i inače radite, da vas bole mišići i noge – to isto može biti jedan od simptoma. Također, u slučaju da vam fizičke aktivnosti postanu prenaporne ili teške, moguće je da vam nedostaje željeza jer manjak istog smanjuje izdržljivost organizma.

Osjećate se tjeskobno bez ikakvog razloga

Pomanjkanje minerala kao što je željezo može dovesti do osjećaja tjeskobe, a to se događa zbog nedostatka kisika koji pokreće živčani sustav vašeg tijela. Tada dolazi do ubrzanog rada srca, a vi se lako možete osjećati kao da ste u vrtlogu borbe.

Glavobolje, krhki nokti…

National Headache Foundation ističe da su, u nedostatku željeza, moguće glavobolje. One su česte u reproduktivnoj dobi, osobito kod žena reproduktivne dobi. Krhki i lako lomljivi nokti mogu biti znak da vašem tijelu nedostaje upravo željeza.

Pročitajte: Borite se s nedostatkom željeza? Ove namirnice svakako uvrstite u prehranu

Foto: hobo_018 iStock/Getty Images Plus via Getty Images