Šest simptoma koji ukazuju na to da ne dobivate dovoljno željeza

by | 10 svibnja, 2024
manjak željeza

Željezo je neizostavan mineral koji je neophodno unositi u tijelo, posebice za žene. Ono pomaže u proizvodnji crvenih krvnih stanica i održavanju imunološkog sustava te uvelike utječe na vaše tijelo i na to kako se osjećate.

Na temelju nekih simptoma moguće je otkriti nedostaje li vam željeza u krvi i koje namirnice mogu pomoći u tome da se smanji rizik od nedostatka željeza.

Pomanjkanje željeza kao minerala može biti uzrok anemije ili slabokrvnosti, a sve to dovodi do umora, slabosti, vrtoglavice. Zato je izrazito važno obratiti pozornost na simptome koji ukazuju da patite od manjka željeza u krvi.

Dakle, važno je imate na umu da je željezo ključan nutrijent koji igra vitalnu ulogu u održavanju zdravlja. Nedostatak željeza može imati ozbiljne posljedice na tijelo, uključujući umor, slabost, pa čak i anemiju, a upravo je prepoznavanje znakova nedostatka željeza ključno je za očuvanje zdravlja.

Svjetska zdravstvena organizacija prepoznala je anemiju uzrokovanu nedostatkom željeza (IDA) kao najčešći nutritivni nedostatak u svijetu, a 30 % stanovništva pogođeno je ovim stanjem.

Prema podacima objavljenim u JAMA Networku, nedostatak željeza zahvatio je gotovo 40 % američkih žena u dobi od 12 do 21 godine između 2003. i 2020. Anemija zbog nedostatka željeza zahvatila je 6 % ove populacije prema istom izvješću, kako piše eatthis.com.

Simptomi koji ukazuju na to da vam nedostaje željeza

Umor i iscrpljenost

Osjećaj umora može biti jedan od najčešćih simptoma nedostatka željeza. Željezo igra ključnu ulogu u stvaranju hemoglobina, proteina u crvenim krvnim stanicama koji omogućuje prijenos kisika iz pluća u tkiva. Kada tijelo nema dovoljno željeza, crvene krvne stanice ne mogu odgovarajuće opskrbiti tkiva kisikom, što rezultira umorom i iscrpljenošću.

Ipak, stručnjaci savjetuju da provjerite željezo u krvi ako se stalno osjećate umorno, slabo, razdražljivo, ali i ako primijetite da niste koncentrirani na ono što radite.

Trudnoća

Drugo stanje žene, to jest trudnoća, povezana je s time da buduće majke trebaju željezo, kao i bebe. Zato se i provjerava stanje kako bi se na vrijeme reagiralo te da bi se povećao unos željeza ako je to potrebno.

Dodatno činjenicu otežava da upravo simptomi koji su povezani s trudnoćom mogu biti isti simptomi kao za nedostatak željeza poput umora, slabosti, problema s koncentracijom, hladne ruke i stopala…

Pomanjkanje energije i nesvjestica

Ako primijetite nakon tjelovježbe, koju i inače radite, da vas bole mišići i noge – to isto može biti jedan od simptoma. Također, u slučaju da vam fizičke aktivnosti postanu prenaporne ili teške, moguće je da vam nedostaje željeza jer manjak istog smanjuje izdržljivost organizma.

Također, nedostatak željeza može rezultirati smanjenim brojem crvenih krvnih stanica ili smanjenjem hemoglobina, što otežava tijelu opskrbljivanje mozga dovoljnom količinom kisika.

To može uzrokovati epizode nesvjestice ili vrtoglavice, posebno kad brzo ustanete iz sjedećeg ili ležećeg položaja.

manjak željeza

Tjeskoba bez ikakvog razloga

Pomanjkanje minerala kao što je željezo može dovesti do osjećaja tjeskobe, a to se događa zbog nedostatka kisika koji pokreće živčani sustav vašeg tijela. Tada dolazi do ubrzanog rada srca, a vi se lako možete osjećati kao da ste u vrtlogu borbe.

Krhki nokti i kosa

Crvene krvne stanice pomažu u opskrbi tkiva kisikom i hranjivim tvarima, uključujući i nokte i kosu. Nedostatak željeza može uzrokovati nedostatak tih esencijalnih hranjivih tvari, što rezultira krhkim noktima koji se lako lome i kosom koja je suha, slaba i sklona lomljenju.

Osim toga, gubitak kose može biti povezan s nedostatkom željeza, ali ipak nemojte paničariti ako vidite da vam je palo par dlačica. To uvijek možete tako što ćete prekontrolirati krvnu sliku i posavjetovati se sa svojim liječnikom.

Ali za prevenciju svakako unesite u prehranu zdravu i uravnoteženu prehranu te onu bogatu željezom poput špinata, graška, lososa i sušenog voća.

Povećana osjetljivost na hladnoću

Nedostatak željeza može utjecati na cirkulaciju krvi, što može rezultirati smanjenim protokom krvi u periferne dijelove tijela, poput ruku i nogu. To može rezultirati osjećajem stalne hladnoće ili povećanom osjetljivošću na hladnoću.

Ako primijetite bilo koji od ovih simptoma, važno je potražiti savjet od svog liječnika kako biste provjerili razinu željeza u krvi i dobili odgovarajuće upute za liječenje.

Pročitajte:  Vrijeme je da ga počnete jesti: avokado uvelike smanjuje rizik od jedne bolesti 

Foto: gpointstudio iStock/Getty Images Plus via Getty Images; Pexels