Vrijeme je da ga počnete jesti: avokado uvelike smanjuje rizik od jedne bolesti

by | 8 svibnja, 2024
avokado smanjuje rizik od dijabetesa

Velika studija pokazala je da avokado može smanjiti rizik od dijabetesa kod žena.

Avokado je popularan izbor za užinu zbog svoje kremaste teksture i poznatih zdravstvenih koristi za srce. Novo istraživanje sugerira da konzumacija ovog voća može smanjiti rizik od dijabetesa.

Objavljena u Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, studija je istraživala povezanost između konzumacije avokada i pojave dijabetesa kod odraslih.

Istraživanje je obuhvatilo velik uzorak od više od 28 000 odraslih različite dobi, sudionika Meksičkog nacionalnog istraživanja zdravlja i prehrane.

Rezultati su pokazali da žene koje su redovito konzumirale avokado imaju niži rizik od razvoja dijabetesa u usporedbi s onima koje nisu.

Posebno, žene koje su unosile avokado (u količini od 30-38 grama dnevno) pokazale su značajno manji rizik od dijabetesa, čak i nakon prilagodbe različitim čimbenicima poput dobi, obrazovanja, tjelesne težine i aktivnosti, kako piše healthline.com.

Avokado može igrati ključnu ulogu u smanjenju rizika od dijabetesa iz nekoliko razloga, prema registriranoj dijetetičarki i liječnici javnog zdravstva Wendy Bazilian.

Prvo, avokado je bogat vlaknima, što pomaže u kontroli razine glukoze u krvi i osjećaju sitosti. Vlakna usporavaju probavu, što znači da se duže osjećate siti, a također sprječavaju nagli porast glukoze u krvi nakon obroka, što je ključno za smanjenje rizika od dijabetesa.

Drugo, avokado je izvor zdravih nezasićenih masti. Poput vlakana, masti također usporavaju probavu, što pomaže u upravljanju razinama glukoze u krvi i osjećaju sitosti. Osim toga, nezasićene masti podržavaju zdravlje srca, što je važno jer su dijabetes i srčane bolesti često povezani.

avokado smanjuje rizik od dijabetesa

Važno je napomenuti da avokado, iako voće, ne sadrži prirodne šećere i ne utječe na glikemijski odgovor, što ga čini povoljnim izborom za kontrolu razine glukoze u krvi i smanjenje rizika od dijabetesa.

Konačno, Bazilian ističe da je zdrava prehrana, bogata voćem i povrćem, posebno biljnom hranom, povezana sa smanjenim rizikom od dijabetesa tipa 2 i faktora rizika za srčane bolesti.

Dakle, avokado kao voće koje je sastavni dio takve prehrane može igrati važnu ulogu u održavanju zdravlja i smanjenju rizika od dijabetesa pa ako još niste – svakako ga što prije uvrstite u svoju rutinu!

Pročitajte: 15 najboljih namirnica za dugovječnost i zdravlje 

Foto: Pexels, locknloadlabrador iStock/Getty Images Plus via Getty Images