Zamke zdrave hrane: namirnice koje biste trebali izbjegavati

by | 28 studenoga, 2023
zdrava hrana koju biste trebali izbjegavati

Sve više ljudi okreće se zdravom načinu života i prehrani kako bi održali optimalno zdravlje, a pritom je izrazito bitno što točno i kakve namirnice svakodnevno konzumirate.

Međutim, postoji niz prehrambenih proizvoda koji se često percipiraju kao zdravi, ali u stvarnosti mogu skrivati neke neželjene sastojke.

Birajući neke namirnice koje konzumirate, možda mislite da radite dobro, a zapravo ste skroz u zabludi i štetite sami sebi. Pametno odlučivanje o prehrani uključuje pažljivo čitanje etiketa pa se svakako potrudite usvojiti tu naviku kad kupujete hranu.

Pročitajte koju hrana se percipira kao zdrava, a zapravo biste je morali izbjegavati.

“Zdrave” namirnice koje biste trebali izbjegavati

Margarin

Iako se margarin često reklamira kao zdrava alternativa maslacu zbog niže razine zasićenih masnoća, mnogi margarini sadrže transmasnoće koje su povezane s povećanim rizikom od srčanih bolesti. Preporučljivo je zamijeniti ih prirodnim maslacem ili zdravim biljnim uljima.

Margarin sadrži 11 grama masti po žlici u usporedbi s maslacem koji ima 12 grama, što nije značajna razlika u kontekstu cjelokupne prehrane kad se konzumira umjereno, kako kaže stručnjakinja. Ako ne volite maslac ili ne podnosite laktozu ili ste vegani, maslinovo ulje, ulje avokada i kokosovo ulje dobra su zamjena za kuhanje ili pečenje.

Pročitajte: Stiže sezona prehlada: 10 najboljih namirnica za jačanje imuniteta 

Nemasni sir

Nemasni sirevi često se percipiraju kao odličan izvor proteina s niskim udjelom masti. Međutim, mnogi od njih sadrže aditive i stabilizatore da bi kompenzirali nedostatak masnoće, a često su i manje zadovoljavajućeg okusa. Umjesto toga, razmotrite konzumaciju umjerenih količina prirodnih, punomasnih sireva.

Jedan veliki razlog zašto se ne morate bojati masnoće u mliječnim proizvodima je taj što masnoća zapravo pomaže u apsorpciji masnoća topivih u mastima hranjive tvari koje se nalaze u mlijeku, kao što su vitamini A i D.

Proizvodi bez šećera (sugar-free)

Proizvodi bez šećera često sadrže zamjenske zaslađivače poput aspartama, saharina ili sukraloze. Istraživanja sugeriraju da dugotrajna konzumacija ovih umjetnih zaslađivača može imati negativne učinke na zdravlje, uključujući promjene u crijevnoj flori i povećanu žudnju za slatkim.

Umjesto toga, radije birajte prirodne zaslađivače poput meda ili javorova sirupa u umjerenim količinama.

Iako je možda primamljivo posegnuti za desertom bez šećera da biste utažili želju za nečim slatkim, imajte na umu da kad se nešto ukloni iz proizvoda, treba dodati nešto drugo da zauzme njegovo mjesto. U mnogim slučajevima, masti se dodaju proizvodima s niskim sadržajem šećera, što rezultira kaloričnim proizvodom koji je namijenjen za zamjenu. Ponekad se šećer zamjenjuje niskokaloričnim šećernim alkoholima koji mogu uzrokovati probavne smetnje. Osim toga, jeste li znali da umjetna sladila također mogu povećati želju za šećerom, prema Jessici Beacom, stručnjakinji za Shape.com.

Voćni sokovi

Voćni sokovi, kao zdrav izvor vitamina, često su prepuni dodanog šećera. Osim toga, proces pripravljanja voćnog soka može ukloniti vlakna koja se prirodno nalaze u voću, ostavljajući samo koncentrirane šećere. Radije birajte svježe cijeđene sokove ili, još bolje, konzumirajte cijelo voće da biste dobili sve hranjive tvari i vlakna.

zdrava hrana koju biste trebali izbjegavati

Energetske pločice

Iako se energetske pločice često smatraju brzim i zdravim snackom, mnoge komercijalne pločice sadrže dodane šećere, umjetne sastojke i konzervanse. Umjesto toga, prirodni orasi, sjemenke ili svježe voće mogu pružiti energetski poticaj bez nepotrebnih aditiva.

Pročitajte: Pet začina koje biste trebali konzumirati za bolje zdravlje 

Foto: Pexels, jacoblund iStock/Getty Images Plus via Getty Images