Svi pričaju o “moguće kancerogenom” zaslađivaču koji se nalazi posvuda. Trebate li se brinuti?

by | 3 srpnja, 2023
aspartam, umjetni zaslađivač, rak

Zaslađivač aspartam, koji se nalazi u raznim vrstama hrane i gaziranih pića, trebao bi biti službeno klasificiran kao “moguće kancerogen” za ljude, po izvješćima.

Oznaka često izaziva zabunu jer ne daje naslutiti je li potencijalni rizik velik ili minijaturan.

Što aspartam sadrži u sebi?

Aspartam je 200 puta slađi od šećera, pa daje okus bez kalorija.

Naći ćete ga na popisu sastojaka mnogih dijetalnih namirnica ili namirnica bez šećera, uključujući dijetalna pića, žvakaće gume i neke jogurte. Visokoprofilna pića koja sadrže aspartam uključuju Diet Coke, Coke Zero, Pepsi Max i 7 Up Free, ali zaslađivač se nalazi u oko 6000 prehrambenih proizvoda.

Zaslađivač se koristi desetljećima i odobrila su ga tijela za sigurnost hrane, no oko sastojka se povela kontroverza. IARC, ogranak Svjetske zdravstvene organizacije za istraživanje raka, pregledao je oko 1300 studija o aspartamu i raku.

Aspartam će biti u srpnju prvi put naveden kao “moguće kancerogen za ljude” od strane Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC), odjela za istraživanje raka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

IARC koristi četiri moguće klasifikacije:

Grupa 1 – Kancerogeno za ljude

Grupa 2A – Vjerojatno kancerogeno za ljude

Grupa 2B – Moguće kancerogeno za ljude

Grupa 3- Ne može se klasificirati

Pročitajte: Ova vrsta prehrane jedna je od najboljih za zdravlje srca, potvrdila je studija 

aspartam, umjetni zaslađivač, rak

Međutim, ovo može postati zbunjujuće. “IARC kategorizacija nam neće reći ništa o stvarnoj razini rizika od aspartama jer to nije ono što IARC kategorizacije znače”, kaže Kevin McConway, profesor statistike na Otvorenom sveučilištu. IARC govori koliko su dokazi jaki, a ne koliko je tvar rizična za vaše zdravlje, kako piše BBC.

Povjerenstvo za aditive “provodi procjenu rizika, koja određuje vjerojatnost da će se određena vrsta štete (npr. rak) pojaviti pod određenim uvjetima i razinama izloženosti.”

Zaključci IARC-a mogu imati golem utjecaj. Njegovo je povjerenstvo 2015. zaključilo da je glifosat “vjerojatno kancerogen”. Godinama kasnije, iako su druga tijela poput Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) osporavala tu procjenu, tvrtke su i dalje osjećale učinke odluke.

Prošlogodišnja studija na 105 000 ljudi uspoređivala je ljude koji nisu konzumirali zaslađivače s onima koji su konzumirali velike količine. Visoke razine zaslađivača – uključujući aspartam – bile su povezane s većim rizikom od raka, ali postoje mnoge razlike u zdravlju i načinu života između dvije skupine.

Prema izvorima bliskim Međunarodnoj agenciji za istraživanje raka (IARC), navođenje aspartama kao mogućeg karcinogena ima za cilj potaknuti dodatna istraživanja.

Takva istraživanja bi pomogla agencijama, potrošačima i proizvođačima da donesu čvršće zaključke o sigurnosti aspartama i drugih zaslađivača općenito. Očekuje se da će ova situacija ponovno pokrenuti raspravu o ulozi IARC-a i sigurnosti zaslađivača uopće.

Podsjetimo, nedavno je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila smjernice kojima savjetuje potrošače da ne koriste zaslađivače koji nisu šećer kako bi kontrolirali tjelesnu težinu. Te smjernice su izazvale kontroverzije u prehrambenoj industriji, koja tvrdi da zaslađivači mogu biti korisni potrošačima koji žele smanjiti unos šećera u svojoj prehrani.

Pročitajte: Mogli biste se iznenaditi kako blizina parka ili zelenila utječe na vašu biološku dob 

Foto: tongpatong iStock/Getty Images Plus via Getty Images