Kako očistiti bijele tenisice tako da izgledaju kao nove

by | 10 svibnja, 2024
pranje bijelih tenisica

Ako vaše omiljene bijele tenisice odavno više vuku na sivo ili žuto, vrijeme je da otkrijete kako ih pravilno očistiti tako da izgledaju kao iz dućana!

Bijele tenisice obožavamo jer su jedan od klasičnih komada obuće koji možemo nositi u različitim prilikama. One se uklapaju u gotovo sve odjevne kombinacije i u sve modne stilove. No, kad kupimo par bijelih tenisica, s jednom stvari se moramo pomiriti: one će s vremenom izgubiti svoj sjaj, potamnit će te će se na njima pojaviti mrlje. Naravno, ovaj će proces biti još brži ako svoje bijele tenisice nosimo gotovo svaki dan.

Kad je riječ o čišćenju bijelih tenisica, stvari nisu tako jednostavne. Jedna od najsigurnijih opcija jest da ih odnesete na profesionalno čišćenje ili restauraciju. Ako ste pak više “sam svoj majstor”, vjerujemo da ste pokušali i s maramicama za čišćenje, spužvicama, bjelilom… ali to su sve privremena rješenja koja nemaju baš savršen efekt. Uz to, učinkoviti su samo na kožnom dijelu obuće, no što je s platnenim? Na kraju svega ispada da naše nove bijele tenisice vrlo brzo postanu “radna“ obuća koju ne možemo nositi u prilikama koje zahtijevaju dozu elegancije.

bijele tenisice

Čišćenje bijelih tenisica: kako da tenisice ponovo postanu bijele kao iz dućana?

Kad je riječ o čišćenju bijelih tenisica, stručnjaci najčešće pozivaju na oprez. Usprkos mnogim metodama čišćenja koje kruže internetom, najbitnije je ipak vidjeti što piše na etiketi vaših tenisica. Pranje tenisica u perilici rublja generalno se ne preporučuje za većinu modela, uz iznimku platnenih tenisica.

Ako se ipak odlučite za pranje tenisica u perilici rublja, prije pranja tenisice bi se trebale iščetkati suhom četkicom kako bi se odstranio višak prljavštine. Nakon toga slijedi pažljivo brisanje sredstvom za čišćenje kao što je deterdžent za pranje rublja (ili DIY pripravak o kojem više pišemo niže), a potom se odstrane vezice te se tenisice stavljaju u dvije odvojene platnene vrećice, a zatim u perilicu. Tenisice se u perilici peru na maksimum 20 °C te na opciji od 15 minuta. Nakon pranja, tenisice sušite na zraku.

Ako vaša etiketa na tenisicama zabranjuje pranje u perilici rublja, najnježnije pranje bit će ono na ruke. Pomiješajte blagi deterdžent s vodom i četkicom iščetkajte dijelove s tkaninom te unutrašnjost.

Kad je riječ o sredstvima za pranje bijelih tenisica, izbjegavajte izbjeljivače jer oni mogu oštetiti vaš omiljeni par. Dobra DIY alternativa za pranje bit će i sok limuna ili alkoholni ocat, kojima ćete iščetkati prljave tenisice. Tu je i mješavina sode bikarbone, bijelog octa i tople vode, kojom također možete odstraniti mrlje.

bijele tenisice

Viralni trik za čišćenje bijelih tenisica

Pranje bijelih tenisica muči mnoge pa ne čudi da je trik koji se pojavio na Instagramu izazvao oduševljenje. Rezultat ove metode jesu cipele koje doslovno izgledaju kao nove, a sve što vam treba imate kod kuće. Stvar je krajnje jednostavna i zahtijeva od vas da napravite samo tri koraka, koja smo i sami naveli iznad u tekstu.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Giusy iacolare (@giusy_lover_of_order)

1. Četkanje sredstvom za čišćenje ili pastom za zube (bez ispiranja). Imajte na umu da su sredstva za čišćenje obično agresivnija i trebali biste ih izbjegavati, usprkos tome što u videu autorica koristi Cif za četkanje tenisica prije pranja u perilici.
2. Unutrašnjost tenisice i platnene dijelove poprskajte ili premažite tekućim praškom. Ponovno istrljajte četkom.
3. Ubacite u perilicu rublja i prekrijte ručnikom. Izaberite program za ručno pranje s temperaturom vode do 20 °C (tako smanjujete rizik da se tenisice odlijepe ili oštete).

Vodite računa samo o jednom: većina proizvođača tenisica ne pokriva jamstvom oštećenja koja se pojave nakon pranja u perilici rublja, zato ipak budite oprezni. Ovo jest viralni trik koji obećava potpuno obnavljanje bijelih tenisica, no ipak uzmite u obzir da je ovo samo nečije iskustvo, no ne i pravilo.

Foto: Jeremy Moeller/Stringer via Getty Images Entertainment