Wellness savjetnica Lea Gobo o odabiru hrane koja joj pruža energiju i osjećaj blagostanja

Kako se hranim

by | 4 svibnja, 2024

Nekad uspješna manekenka, a danas wellness i feng shui savjetnica, Lea Gobo priča nam kako je pronašla mir i ravnotežu u životu uz pomoć feng shuija te kako odabire hranu koja joj pruža energiju i osjećaj blagostanja.

I danas čuva knjigu koja ju je privukla u svijet feng shuija. Zbog modelinga je često putovala, selila se i počela shvaćati važnost mira, čistoće i urednosti u okruženju u kojem živi. Pristup u kojem je tražila harmoniju oko sebe, pa tako i u sebi, vidi se i kroz njezin pristup prehrani te ritualima poput zajedničkih ručkova s obitelji, što posebno cijeni i prakticira. Svjesno bira svježe, cjelovite namirnice koje ne samo da joj daju fizičku energiju već i pozitivno utječu na njezino raspoloženje i mentalno zdravlje. Savjetuje usporavanje i posvećivanje vremena obrocima umjesto da ih konzumiramo u hodu ili na brzinu.

Vaš život i ono što radite temelji se na vještinama i umijeću feng shuija, koji je puno više od uređenja prostora…

Feng shui za mene predstavlja dublje razumijevanje povezanosti između prostora u kojem živimo i našeg unutarnjeg stanja. Kroz ovu praksu učimo kako stvoriti okruženje koje podržava naše ciljeve, unosi harmoniju i potiče naše blagostanje, dok istovremeno naglašava važnost brige o osobnom duhovnom i emocionalnom zdravlju.

Lea gobo

Dugo ste se godina bavili modelingom, puno putovali i živjeli stresnim načinom života. Kako sad izgleda Vaš život?

Kad se osvrnem na svoje dane u modnoj industriji, čini mi se kao da je to bio potpuno drugi svijet. Sada započinjem svoj dan s osjećajem zahvalnosti i mira. Jutra su rezervirana za vlastito vrijeme i pripremu za dan, dok popodne provodim radeći ili u druženju s dragim ljudima. Fleksibilnost posla omogućuje mi da putujem kad god poželim i organiziram svoje obveze prema svojim preferencijama.

Što je temelj Vaše prehrane?

Rijetko konzumiram meso, više preferiram ribu ili biljne izvore proteina poput cjelovitih žitarica kao što su kvinoja, leća i grah. Naglasak stavljam na svježe, sezonske namirnice te nastojim jesti raznoliku hranu. Redovito provjeravam deklaracije proizvoda da bih bila sigurna u njihovu kvalitetu i nutritivnu vrijednost.

Što se nikad neće naći na Vašem meniju?

Izbacila sam prerađenu hranu, mliječne proizvode i većinu glutena iz svoje prehrane.

Imate li nešto na što ste “slabi”, nešto čemu ne možete odoljeti?

Naravno, teško odolijevam tamnoj čokoladi, pogotovo kad je riječ o onoj 70 % – 100 % kakaa. Znam da je to mala nagrada koja čini čuda za moje zdravlje, posebno za srce, tako da nemam grižnju savjesti.

Hrana koja utječe na tijelo i um

Za mene, uravnotežena prehrana znači jesti raznoliko i prilagođavati svoj jelovnik prema potrebama tijela, uz svjesnost o tome kako hrana utječe na moje tijelo i um. Odabirem hranu koja mi pruža energiju i osjećaj blagostanja. Važno je uživati u hrani, ali umjereno kako bih se osjećala lagano nakon obroka.

Pravila kojih se držite kod pripreme ili konzumacije obroka?

Svakodnevno pijem domaći ocat od divljih jabuka koje priprema moja mama. Pijem ga svako jutro i prije svakog obroka, obično pomiješanog s čašom vode na sobnoj temperaturi. Izvrstan je za regulaciju razine inzulina i smanjenje nadutosti.

Koliko Vam je važna svježa i sezonska hrana?

Svježa i sezonska hrana bila je dio mog odrastanja. Moji roditelji vodili su posao u distribuciji voća, povrća i prehrambenih proizvoda, što me naučilo važnosti kvalitetne hrane koja je dostupna u određenim godišnjim dobima. Posebno me veseli vrt koji imamo u Istri jer jedem svježe ubrano povrće i voće, a okusi su nevjerojatni.

Pročitajte: Nutricionistica Ivana Barišić o tome kako se hrani nakon dijagnoze Hashimoto i inzulinske rezistencije

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli LEA GOBO | Feng Shui & Healing (@lea.gobo)

Kakva bi trebala biti prehrana prilagođena suvremenom, stresnom načinu života?

Važno je izbjegavati hranu koja izaziva nagli porast razine kortizola i inzulina, poput prerađene hrane i hrane s visokim udjelom šećera, posebno prije spavanja. Umjesto toga, trebamo se usredotočiti na hranu koja može stabilizirati hormone, poput batata, suhih šljiva, brokule ili kiselog kupusa. Osim toga, održavanje redovitog ritma spavanja te konzumiranje hrane bogate proteinima i zdravim mastima može pomoći u održavanju energetske ravnoteže tijekom dana.

Meditacija tišine za početak dana

Vjerujem da je bavljenje nekom aktivnošću temelj za očuvanje zdravlja, ali i ključ za dugovječnost. Hodanje je postalo moja svakodnevna rutina, posebno uz mog psa koji me uvijek potiče na to. Već dugi niz godina prakticiram reformer pilates kako bih održala svoju fizičku formu i fleksibilnost. Iako mi putovanja mogu ponekad poremetiti rutinu vježbanja, trudim se ostati u pokretu koliko god je to moguće, često birajući stepenice umjesto lifta kako bih dodala malo aktivnosti u svoj dan. Također, svako jutro prakticiram meditaciju tišine kako bih se pripremila za dan.

Leina tri pravila:

#1 Umjereno uživanje u hrani.
#2 Naglasak na svježe, sezonske namirnice i raznoliku hranu.
#3 Ponekad, kad osjetim potrebu za čišćenjem i obnavljanjem organizma, prakticiram post.

 

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli LEA GOBO | Feng Shui & Healing (@lea.gobo)

Pročitajte: Svjetska rekorderka u ronjenju Mirela Kardašević otkrila nam je zašto ne jede prije zarona i što najčešće kuha

Foto: Privatne fotografije, Instagram