Zdravstvene dobrobiti kvinoje koje će vas uvjeriti da je instantno uvrstite na jelovnik

Zdravstveni beneficiji kvinoje za koje možda niste znali

by | 30 listopada, 2021
kvinoja

Kad uzmemo u obzir beskrajne dijete bazirane na niskom unosu ugljikohidrata s kojima se susrećemo prethodnih nekoliko godina, djeluje kao da je ovaj makronutrijent javni neprijatelj broj jedan.

Međutim, ugljikohidrati su zapravo glavni izvor energije, a nutricionisti preporučuju svakodnevno konzumiranje, u umjerenoj količini. Naime, nama su ugljikohidrati potrebniji od proteina i masti, slažu se stručnjaci.

Jedan od ukusnih i svakako zdravijih načina da uvrstite ugljikohidrate u dnevni meni jest uz pomoć kvinoje. A zbog čega je sve zdrava ova “pseudožitarica”, kako je nazivaju, otkrivamo u nastavku.

Što je kvinoja?

Iako je tehnički jestivo sjeme, kvinoja se smatra žitaricom cijelog zrna. Najviše se konzumira u Boliviji, Čileu, Peruu i na Ekvadoru, gdje je stanovnici jedu već pet tisuća godina. Postoji više od 120 vrsta kvinoje, ali uglavnom viđamo bijelu, crvenu ili crnu. I baš kao i riža, kvinoja prirodno ne sadrži gluten te je idealna za osobe koje ga ne toleriraju ili pate od celijakije.

Zdravstvene dobrobiti kvinoje

Zrno kvinoje možda jest sitno, ali je prebogato nutrijentima. Kvinoja je bogata proteinima, vlaknima, vitaminima B-kompleksa, kao i nutrijentima koji igraju ključnu ulogu u jačanju imunološkog sustava. Isto tako, istraživanja su pokazala da sastojci ove žitarice utječu na zdrav razvoj beba kod trudnica.

Pola šalice kvinoje sadrži: 111 kcal, 4 g proteina, 2 g masti, 20 g ugljikohidrata, 3 g vlakana i oko 1 g šećera.

Izgrađuje i obnavlja mišiće

U usporedbi s drugim namirnicama cijelog zrna, kvinoja je na samom vrhu kad je riječ o količini proteina. Ovaj makronutrijent idealan je za izgradnju i obnavljanje mišića. Također, kvinoja sadrži esencijalne masne kiseline, koje su neophodne za stvaranje proteina u organizmu.

Dobra probava

Budući da sadrži mnoštvo vlakana, kvinoja smanjuje zatvor i normalizira probavu. Isto tako, smanjuje i nivo lošeg kolesterola, pa bi mogla utjecati na smanjenje rizika od srčanog i moždanog udara.

Bolji metabolizam

Vitamini B- kompleksa utječu na poboljšanje metabolizma, dopremanje nutrijenata do stanica i općeg zdravlja organizma.

Urođeni defekti

Folat, vitamin B-kompleksa, utječe na podjelu stanica i izgradnju DNK. Folat igra ključnu ulogu u sprječavanju urođenih defekata te je ključan u prehrani trudnica, a kvinoja ga sadrži u izobilju.

Jači imunološki sustav

Pola šalice kvinoje sadrži oko 13 % dnevne potrebe za cinkom. mineralom koji aktivira T-stanice koje štite tijelo od infekcija. Samim tim, kvinoja jača imunološki sustav.

Sad kad ste otkrili snajvažnije zdravstvene dobrobiti kvinoje, pročitajte i koje su glavne prednosti biljne prehrane prema chefu Nevenu Miliću. Ako pak više volite mahunarke koje su također bogate nutrijentima, doznajte koliko je zapravo zdrav slanutak.

 

Tekst: Aleksandra Dudvarski za lepotaizdravlje.rs

Foto: kasia2003 / iStock via Getty Images Plus