Koliko je slanutak zapravo zdrava namirnica?

by | 22 prosinca, 2020

Mahunarke na koje smo navikli još od najmlađih dana, kad su nam ih pripremale mame i bake, krsu grašak, mahune, grah, bob i leća, a slanutak je jedna od onih koja se uspela na tron u posljednjih 15-ak godina.

Nije ni čudo s obzirom na to da su mahunarke općenito vrlo bogat izvor kvalitetnih bjelančevina s esencijalnim aminokiselinama. Pune su vitamina B, folne kiseline, kalcija, magnezija, željeza, cinka i vlakana. Specifično slanutak, koji se još naziva i egipatski grašak, u 100 g ima oko 360 kalorija, a od toga 19 posto proteina, šest posto masti, 60 posto ugljikohidrata, 17 g dijetetskih vlakana i 10,7 g šećera. Osim što je nutritivno bogat, pripisuje mu se i niz pozitivnih učinaka na ljudsko zdravlje.

Pomaže u kontroli dijabetesa
Slanutak je bogat vlaknima, a istraživanja pokazuju da osobe koje boluju od dijabetesa tipa 1 unosom hrane bogate vlaknima smanjuju razinu glukoze u krvi. Također, potvrđeno je da i osobama s dijabetesom tipa 2, namirnice s visokim udjelom vlakana pomažu u regulaciji glukoze i lipida u krvi te razini inzulina.

Doprinosi zdravlju kostiju
Željezo, fosfati, kalcij, magnezij, mangan, cink i vitamin K koje nalazimo u slanutku svi doprinose izgradnji i održavanju koštane strukture i čvrstoće.
Iako su i fosfati i kalcij jako bitni u koštanoj strukturi, upravo je omjer ovih minerala bitan za pravilnu mineralizaciju, a neravnomjeran unos jednog od ovih mikronutrijenata može biti odgovoran za značajno slabljenje kostiju. Mangan je neophodan ta formaciju koštane srži, a željezo i cink igraju krucijalnu ulogu u proizvodnji i sazrijevanju kolagena. Dovoljan unos vitamina K poboljšava apsorpciju kalcija i može utjecati na smanjenje izlučivanja kalcija urinom, čime se kalcij preusmjeruje za izgradnju i oporavak kostiju. Nizak unos vitamina K povezan je s povećanim rizikom od koštanih fraktura.

Održava zdravlje srca
Visok udio vlakana, kalija, vitamina C i B6 doprinose zdravlju srca, a i vlakna utječu na smanjenje razina kolesterola čime se i posredno smanjuje rizik od razvoja srčanih bolesti. U nekim istraživanjima dokazano je da uz konzumaciju 4,096 mg kalija na dan postoji 49 % smanjena opasnost od smrti izazvane bolestima srca u usporedbi s onima koji su uzimali manje količine kalija (oko 1,000 mg na dan).

Smanjuje rizik od karcinoma
Selen kojeg nalazimo u slanutku pomaže jetrenim enzimima da pravilno funkcioniraju i izbacuju iz organizma molekule koje se smatra odgovornima za razvoj nekih oblika karcinoma. Dodatno, selen prevenira upalne procese i smanjuje stope rasta već postojećih tumorskih tvorbi. Nadalje, slanutak sadrži folate koji igraju važnu ulogu u sintezi i obnavljanju DNK, a sprječavaju nastanak tumorskih stanica od mutacija nastalih na DNK. Saponini, fitokemikalije koje nalazimo u slanutku sprječavaju umnažanje stanica karcinoma i širenje po tijelu. Također, prehrana bogata vlaknima povezuje se sa smanjenjem rizika od razvoja karcinoma debelog crijeva.

Regulira probavu
Zbog visokog udjela vlakana, slanutak će prevenirati zatvor ili konstipaciju te poticati zdravlje i normalno funkcioniranje probavnog sustava.