Svjetska rekorderka u ronjenju Mirela Kardašević otkrila nam je zašto ne jede prije zarona i što najčešće kuha

Kako se hrani svjetska rekorderka u ronjenju?

by | 2 rujna, 2021
Mirela Kardašević

Plivanjem se počela baviti sa sedam godina nakon što joj je u dobi od pet dijagnosticirana bolest zdjelice i kuka, zbog koje je imala i tri operacije. No u ronjenje se, ova sada svjetska rekorderka, zaljubila prije četiri godine. Na nedavno održanom Svjetskom prvenstvu u Beogradu osvojila je tri medalje, jednu zlatnu i dvije srebrne, u sve tri discipline u kojima se natječe.

Mi smo Mirelu Kardašević ulovili na Komiži na otoku Visu, gdje se do kraja kolovoza pripremala za nastup na Svjetskom dubinskom prvenstvu, koje će se održati u Turskoj početkom listopada ove godine. Nakon toga, u studenome očekuje je manje bazensko natjecanje u Švedskoj i u Zagrebu. Uz mentalnu pripremu i meditaciju, veliku pažnju pridaje i prehrani, a nama je otkrila zašto ne jede prije zarona i što najčešće kuha…

Treninzi i odmor

Treniram gotovo svaki dan, a jedan dan u tjednu se odmaram. Odrađujem trening u moru ili bazenu. U bazenu je potreban veliki rad i dosta odricanja, tako da je znatno teže, dok je dubina opuštajuća i najviše se fokusiramo na tehničku izvedbu zarona. Vježbam i u teretani, a svaki dan radim specifične vrste istezanja prsnog koša i tijela, mentalni trening i meditaciju.

Ciljana dubina zarona

Ove godine voljela bih doći do 100 metara. Sve ovisi o tome hoću li imati dovoljno vremena za dobru izvedbu kompenzacije ušiju odnosno “mouthfil”, što je napredna tehnika izjednačavanja tlaka u ušima gdje na 20 metara izvučemo zrak iz pluća i držimo ga u ustima, i tim zrakom idemo što dublje. Lako pobjegne, odnosno progura zrak, a onda se moramo okrenuti i ići prema površini jer ne možemo više izjednačavati tlak u ušima.

Mirela Kardašević

Meditacija kao priprema za zaron

Bez mentalne snage i smirenosti ne možete gurati svoje tijelo do krajnjih granica. Potrebna je velika vjera u sebe jer se tijekom zarona susrećemo sa svakakvim mislima, a ujedno i laktatima u cijelom tijelu i vrlo neugodnim kontrakcijama. Meditacija mi je pomogla da ostanem smirena kad mi je najteže. Naučila sam osvijestiti negativne misli, ali isto tako i otpustiti ih i nastaviti sa svojim ciljem. Pomoću meditacije lakše uđem u tzv. flow state prije zarona, i tada ne razmišljam, samo se fokusiram na disanje i ne vidim niti čujem ništa drugo oko sebe.

Strah od dubine

Dubina me naučila da uvijek trebam biti skromna. Na silu ne mogu ništa napraviti i moram biti strpljiva, osluškivati svoje tijelo i ugasiti ego kad je to najpotrebnije. U dubini nikad ne idem preko svojih granica jer ako tijekom zarona osjetim da nešto nije u redu, uvijek se okrenem i pokušam ponovno. Ronjenje je ekstreman sport, pogotovo u dubini, i zato se mora roniti pametno.

Koliko pažnje pridajete prehrani?

Prehrana je vrlo važna stavka u mom životu. Ronjenje je specifičan sport pa jako pazim što jedem, 90 posto vremena sam na plant-based prehrani, a tu i tamo pojedem ribu. Ostalo meso ne jedem, kao ni mliječne proizvode. Ne jedem prženu hranu i izbjegavam šećer. No, nakon dobrog rezultata, uvijek se nagradim čokoladom. ☺

Mirela Kardašević

Što čini bazu Vaše kuhinje?

Jedem dosta kvalitetnih ugljikohidrata kao što su kvinoja, proso, crna riža, mahunarke, tofu, puno povrća i voća. Možda zvuči kao jednolična prehrana, ali danas postoji dosta recepata na internetu gdje sam naučila kuhati vrlo različito, a ujedno i vrlo ukusno.

Što ste izbacili iz prehrane?

Moja djeca jedu sve, ali vrlo uravnoteženo, posebno slatko i prženu hranu, i težim tome da uvijek jedu kvalitetno, a da im ništa ne nedostaje. Ja ne jedem meso, pa često radim dva ručka.

Post prije natjecanja

Zbog ronjenja sam prestala jesti prije treninga ili natjecanja. Razlog je to što su kontrakcije tada ugodnije i metabolizam se ne ubrzava, pa se tada troši i manje kisika. U početku mi je trebalo neko vrijeme da se priviknem, no sada mi je dio rutine jesti tek u 12 sati i tijelo mi se prilagodilo takvom režimu prehrane.

Hrana nakon zarona

Nakon zarona većinom popijem proteinski shake i smoothie, a kada dođem doma, pojedem zobene mekinje s voćem, maslacem od kikirikija, medom i cimetom. Kasnije skuham nešto za ručak, a za večeru većinom jedem ugljikohidrate.

Mirela Kardašević

Riba na meniju

Samo ona iz divljeg ulova. Zdravija je, ima manje masnoća i potrebna je za funkcioniranje našeg tijela.

Što pijete tijekom dana?

Pijem uvijek vodu ili čajeve. Smoothie ili svježi sok od povrća i voća. Ne pijem kupovne sokove, nego samo prirodne u kojima nema dodanog šećera.

Foto: Privatna arhiva