Categories Vaše dijete

ZNATE LI DA BEBE, kada se rode, više sliče ocu nego majci

FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES
“Na koga mi sliči ova tvoja beba? O, da, isti tata! Nitko mu je ne može zamijeniti!”
Zar niste često čuli takve komentare kada su vam dolazili u babine po povratku iz rodilišta? Iako je to bilo u prvim danima dolaska djeteta doma, dok su se na njemu još primjećivali kojekakvi znakovi traume od poroda, znalci su na njegovom majušnom lišcu prepoznali konture njegova oca! Uspoređuju se tatine fotografije dok je bio novorođenče. Nos, usta, uši… Pa da, isti tata. Mama, nemoj se ljutiti!
Uistinu, ne samo da sličnost bebe i tate vide rodbina, susjedi, prijatelji, nego su to potvrdila i znanstvena istraživanja. U američkom časopisu “Nature” objavljena je istraživačka studija Nicholasa Christenfelda i Emily Hill sa sveučilišta San Diego u Californiji koji su uspoređivali fotografije jednogodišnjaka s fotografijama njihovih očeva i utvrdili nevjerojatnu sličnost. U svakom slučaju, daleko veću od sličnosti s majkom.
Za razliku od majki, očevi ne mogu uvijek biti sigurni da je beba njihova. Ako vide sličnost, tvrde znanstvenici, sumnje će nestati, što povećava vjerojatnost veće roditeljske odgovornosti očeva.

Ovom tematikom bavili su se i drugi znanstvenici, koji su, pak, došli do zaključaka da bebe podjednako sliče i jednom i drugom roditelju. Neki od njih istaknuli su da sama majka navodi na zaključak kako je njezina prinova ista tata, što je ponukalo psihologe na objašnjenje da mame ističu sličnost s ocem iz potrebe da ga uvjere u njegovo očinstvo, čime potiču oca na zbližavanje i prihvaćanje djeteta.

Znanost ide dalje – sličnost s očevima stvar je biologije, evolucije, koja se pobrinula smanjiti nedoumicu očeva i potaknuti ih na prisniju vezu sa svojim bebama kako bi dijete bilo zbrinuto i sigurno uz oba roditelja.

FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES
FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES
IZVOR: INDEX.HR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu