Categories HOME

PRAVILA KOJA MORATE SLIJEDITI ako želite maksimalno zagrijati dom

FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES
FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES
FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES

Sezona grijanja zahuktala se, a kako biste optimalno iskoristili svoje radijatore bez da proljeće dočekate praznih džepova, donosimo osam načina kako što učinkovitije iskoristiti grijanje bilo da vaš dom koristi centralno grijanje, grijanje na drva, odnosno biomasu ili grijanje električnom energijom (bojler).

Izolirajte ulazna vrata doma
Na ulazna vrata u stan iz hodnika, postavite drveni prag (može se postaviti na ljepilo, ne treba bušiti pod).

“Nekoć su na svim vratima bili pragovi kad nije bilo centralnog grijanja. Drugi način, ako se ne želi ili ne može izvesti prag, jest taj da se s donje strane na krilo učvrsti čvrsta metalna ili plastična traka s metlicom koja se također može nabaviti u trgovinama i reže se po mjeri”, kaže dipl. ing. arh. Nevenka Vuković Varga. Ako se vrata otvaraju u hladni hodnik ili ravno prema van, bez vjetrobrana, ispred vrata može se postaviti zavjesa od teškog, gustog materijala, koja će ublažiti nagli nalet veće količine hladnog zraka i propuh.

Izolirajte stakla na prozorima koji su vam “višak”
“Mnogi imaju velike otvore s puno krila, sigurno postoji barem jedan kojeg možemo zimi ‘žrtvovati’. To se posebno odnosi na staklenu opeku, koja je izuzetno loša za gubitke topline. Ovo što vam predlažem i sama sam provjerila u praksi i funkcionira”, savjetuje arhitektica Nevenka Vuković Varga.

Nabavite ploče stiropora debljine 2 do 3 centimetra (običan bijeli EPS ili onaj gušći XPS koji se lakše reže), izrežite precizno oštrim skalpelom na točnu mjeru širine stakla (trebat će vam više stiropora jer su ploče 50 x 100 centimetra) tako da stiropor tijesno uđe između okvira i na taj način neće ispadati.

Prethodno izmjerite otvor i provjerite jesu li bočne strane okomite ili su malo skošene, ucrtajte liniju rezanja flomasterom na stiroporu. Dodatno ga možete i malo učvrstiti, npr., pribadačom ili čavlićem bočno u drvo, ili ljepljivom trakom ako se radi o PVC stolariji. Odmah ćete osjetiti razliku. Na proljeće jednostavno maknete ploče i spremite. Izvana spustite rolete jer su one dodatna izolacija.

Razmjestite namještaj u domu
Ovaj zimski “makeover” doma potpuno je besplatan i privremen. Odmaknite namještaj od hladnih vanjskih zidova i namjestite ga u blizini izvora topline, poput kamina. Također, što je više moguće, odmaknite namještaj od radijatora kako ne bi blokirao strujanje toplog zraka.

“Radijatori ne smiju biti zaklonjeni zavjesama i namještajem. Sušenjem rublja na radijatoru praktički prekidate grijanje. Pokriven i zaklonjen radijator je izoliran i nema pravog učinka”,  napominju iz tvrtke HEP-Toplinarstvo d.o.o.

Postavite tepih na pod 
Tepih zadržava hladan zrak ispod svoje površine. Tepih će vam pomoći da duže zadržite tjelesnu toplinu bez obzira na to jesu li na podu pločice, beton, parket ili laminat. To se posebno odnosi na stanove na višim katovima zgrada jer oni nemaju podlogu koja bi zadržavala toplinu kao što to čini zemlja stanovima smještenima u prizemlju.

Nabavite prijenosnu grijalicu ( i smanjite peć)
Stavite prijenosnu grijalicu u prostoriju u kojoj se vaša obitelj najčešće okuplja, poput dnevne sobe, te smanjite temperaturu na peći. Ostatak kuće bit će malo hladniji, ali vama će biti dovoljno toplo ako se odijevate slojevito i nosite čarape i papuče.

“Nemojte pregrijavati prostor. Optimalna temperatura u grijanim prostorijama je 20 stupnjeva Celzijevih. Za svaki stupanj više utroši se šest posto više energije”, kažu iz HEP-a.

Spriječite odlazak toplog zraka u dimnjak
Kad kamin nije u uporabi, topli unutarnji zrak odlazi kroz dimnjak. Čak i kad je dimnjak zatvoren, određena količina toplog zraka uspije izaći kroz njega.

Jednostavno rješenje je to da blokirate protok zraka balonom za dimnjak. Izaberite balon veličine koja odgovara veličini dimnjaka. Ako zapalite kamin i zaboravite izvaditi balon, on će se automatski ispuhati pa se kuća neće napuniti dimom.

Vodite računa i o roletama i zavjesama
Noću spuštajte rolete i navlačite zavjese kako biste smanjili gubitak topline. Rolete mogu smanjiti gubitak topline i za 10 posto.

Ako se tijekom zimskog perioda pojavi sunce, rastvorite zavjese na prozorima kako bi njegove zrake ušle unutra i zagrijale stakla na prozorima što će pogodovati i povišenju temperature u stanu. Kutije za rolete su potencijalna mjesta za velike gubitke topline pa ih, ako je moguće, izolirajte.

Prostorije prozračujte redovito, ali ne duže od 10 minuta 
“Na taj način će se sačuvati toplina akumulirana u zidovima i namještaju te će nakon provjetravanja prostor uskoro biti topao kao i ranije. Nikako nije preporučljivo reguliranje temperature prostorije otvaranjem prozora”, savjetuju iz HEP-a.

“Tijekom zime nikako nije dobro ostaviti prozor otvoren ‘na kant’. Na taj način se samo ohlađuju plohe otvora i zidova uz prozor, pa se mogu pojaviti i gljivice zbog kondenziranja vlage iz zraka na hladnim površinama.

Ispravno je dva do tri puta dnevno širom otvoriti prozore na dvije do tri minute što je dovoljno da se zrak brzo promijeni, a da se pritom ne ohlade podovi i zidovi”, dodaje arhitektica Nevenka Vuković Varga.

IZVOR: ZADOVOLJNA.DNEVNIK.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu