Categories Karijera & novac

PRIPAZITE! Ovo su mjesta na kojima ne biste trebali koristiti svoje kartice

FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES
FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES
FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES

Osim fizičke krađe kreditnih i debitnih kartica, često se događaju i krađe podataka s kartice na internetu ili uz pomoć elektronskih uređaja koje kriminalci postavljaju na bankomatima i drugim uređajima. Pogledajte na kojim mjestima ne biste trebali koristiti kreditne i debitne kartice.

Bankomati udaljeni od banke. Stručnjaci preporučuju da po mogućnosti koristite samo bankomate koji se nalaze uz banke ili u njihovoj neposrednoj blizini jer su oni udaljeniji na izoliranim mjestima mamac za kriminalce. U njih je lakše postavljati uređaje za krađu podataka jer nisu pod stalnim nadzorom.

Ulične stanice za punjenje mobitela. Kada putujete u inozemstvo, možete naići na kioske u kojima možete napuniti bateriju mobitela. U nekim gradovima ova usluga je besplatna, ali tamo gdje nije, morate je platiti kreditnom karticom. Budite oprezni jer su ove stanice za punjenje česta meta kriminalaca. Osim što mogu ukrasti podatke s kartice, poznato je da mogu skinuti i podatke s vašeg mobitela.

Desktop i mobilne aplikacije. Budite oprezni kod kupovine izvan svoje službene trgovine s aplikacijama ili službenog programa. Sigurno ste već imali prilike vidjeti pop-up prozore koji vas traže da uplatite određenu svotu novca kako biste uklonili virus ili otključali svoje dokumente, ali ne nasjedajte na takve zahtjeve jer je u pitanju prevara.

Neprovjerene online stranice za kupovinu. Možda ste pomislili da to već znate, ali ne šteti ponoviti koliko je opasno ostavljati podatke o svojoj kartici na stranicama čiju sigurnost prethodno niste provjerili.

FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES
FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES

IZVOR: ZADOVOLJNA.DNEVNIK.HR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu