Categories Vodič do zdravlja

10 “tihih” simptoma koji otkrivaju da ste pod većim stresom nego što to mislite

Jeste li pod većim stresom nego što to mislite? Poneki ludi dan dio je modernog života i zbog toga ne treba paničariti. S druge strane, kronični stres, svakodnevno “bombardiranje” hormonima stresa zbog zahtjevnog posla ili osobnog života, započinje “tihim” simptomima.

Dr. Stevan E. Hobfoll, Rush University Medical Center, upozorava nas na prve, ponekad netipične simptome stresa. Iskusite li neki od znakova koji slijede, krenite sa svakodnevnim antistresnim aktivnostima, bilo da se uputite u šetnju ili isključite mobitel na neko vrijeme.

1. Vikend-glavobolje
Nagli pad hormona stresa može izazvati migrene. Budite se i jedite kao i tijekom radnih dana kako biste smanjili mogućnost glavobolje. Manjak sna nadoknadite radije drijemanjem u poslijepodnevnim satima.

2. Menstrualni grčevi
Žene koje su pod velikim stresom imaju dvostruko veće šanse osjetiti bolne grčeve nego one koje su opuštenije, pokazala je studija s Harvarda. Znanstvenici krive hormonalnu neravnotežu nastalu zbog utjecaja stresa. Može pomoći fizička aktivnost koja smanjuje aktivnost simpatičkog živčanog sustava.

3. Bolna vilica
Bolna vilica može biti posljedica jakog stiskanja zuba, koje se ponekad javlja tijekom sna, a zbog stresa se može pogoršati. Savjet potražite kod zubara, mogao bi vam preporučiti zaštitnu protezu.

4. Čudni snovi
Snovi tijekom noći postaju sve pozitivniji, tako da se budimo raspoloženiji nego kad smo legli. No ako se češće budite pod stresom, ometate proces tonjenja u san te se neugodni prizori u snu javljaju češće. Dobre navike spavanja sprječavaju pojavu ružnih snova, pa je dobro spavati sedam do osam sati noću i prije spavanja ne konzumirati alkohol ili kofein.

5. Krvarenje desni
Brazilsko istraživanje pokazalo je da su ljudi pod stresom skloniji bolestima desni. Kronično povišena razina hormona stresa, kortizola, može oštetiti imunološki sustav i omogućiti bakterijama da napadnu zubno meso. Ako dugo radite i jedete za radnim stolom, pri ruci imajte četkicu za zube i zubni konac.

6. Iznenadna pojava akni
Stres povećava upalne procese koji uzrokuju pojavu akni. Kožu zato mažite kremom koja sadrži salicilnu kiselinu ili benzoil peroksid koji uništava bakterije. Istovremeno morate dobro hidratizirati kožu. Ako ni za par tjedana nema rezultata, otiđite dermatologu.

7. Žudnja za slatkim
Žudnju za slatkim nemojte povezivati odmah sa ženskim hormonima, stres je vjerojatniji okidač. Među ženama koje su ušle i izašle iz menopauze razlika u žudnji za slatkim je zanemariva. Manja nego bi se mogla objasniti hormonalnim utjecajem, pa znanstvenici stoga vjeruju da je stres vjerojatnije objašnjenje.

8. Svrbež kože
Nedavna japanska studija provedena na više od 2.000 osoba s kroničnim svrbežom (pruritus) pokazala je da su oni dvostruko češće pod jakim stresom nego oni koje ne muči ovaj problem. Iako svrbež može biti uzrok stresa, stručnjaci smatraju da osjećaj tjeskobe ili napetosti pogoršava dermatitis, ekcem i psorijazu.

9. Pogoršanje alergijskih reakcija
Stručnjaci s Ohio State University College of Medicine pokazali su da alergičari imaju više simptoma nakon što prođu kroz test koji izaziva tjeskobu, daleko više nego nakon testa koji nije izazivao napetost. Hormon stresa može stimulirati proizvodnju IgE, krvnih proteina koji izazivaju alergijske reakcije, kako je rekla autorica istraživanja dr. Janice Kiecolt-Glaser.

10. Bol u želucu
Tjeskoba i stres mogu uzrokovati bol u trbuhu, glavobolje, bol u leđima i nesanicu. Studija provedena na 1.953 muškaraca i žena pokazala je da oni koji su osjetili najveći stres imaju gotovo četiri puta veće šanse osjetiti abdominalnu bol nego opušteniji sudionici istraživanja.

Točna veza još je uvijek nejasna, no jedna teorija govori da utroba i mozak dijele isti živčani put. U tom slučaju, čim mozak reagira na stres, i crijeva prime isti signal. No prije nego što povežete bol u trbuhu sa stresom, provjerite nije li uzrok alergija, netolerancija laktoze, sindrom iritabilnog crijeva ili čir.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu