Categories Trudnoća & porod

ŽELITE LI ZAČETI DIJETE, evo kada je sperma najbolja za to

FOTO: GULIVER/THINKSTOCK

Švicarski znanstvenici tvrde da spermiji imaju vlastiti unutarnji sat te da su najmoćniji u ranim jutarnjim satima. Otkrili su kako je najbolje vrijeme u danu za napraviti dijete – u 7.30 sati. Povezali su to i s najboljim mjesecima u godini za začeće, a to su ožujak, travanj i svibanj.

Tvrde da je sperma u svojem najzdravijem obliku upravo tijekom proljeća.

Stručnjaci iz Sveučilišne bolnice Zürich analizirali su uzorke sperme od 7068 muškaraca u dobi od 25 do 40 godina koji su bili podvrgnuti tretmanima plodnosti. Provjeravali su koncentraciju spermija, njihov ukupan broj, progresivnu pokretljivost i morfologiju (oblik i građu).

“Kvaliteta sperme varira s cirkadijurnim i circannual ritmovima (tijekom 24 sata i tijekom godine dana)”, izjavila je glavna autorica studije dr. Brigitte Leeners, a prenosi Daily Mail.

Rekla je kako je kvaliteta sperme prikupljene u ranim jutarnjim satima bila najkvalitetnija, a taj podatak je izuzetno koristan za poboljšanje prirodne plodnosti, ali i povećanje izgleda za začeće u tretmanima plodnosti.

Također, pojasnila je kako je njihovo istraživanje, objavljeno u znanstvenom časopisu “Chronobiology International”, otkrilo da je koncentracija muškog sjemena najveća u proljeće – u ožujku, travnju i svibnju dok su značajna smanjenja zabilježili tijekom ljeta.

Dodala je kako je loša kvaliteta sperme glavni je uzročnik nemogućnosti začeća kod mnogih parova.

Dr. Hana Visnova, medicinska direktorica IVF Cube klinike za plodnost u Pragu, sumnjičava je prema detaljima tog istraživanja.

“Svakako treba poticati povećavanje kvalitete uzoraka, ako je to moguće. Ali, dokazi koji se odnose na doba dana i godine kada je to najbolje, zapravo su proturječni i kontroverzni. Muškarci s niskim brojem spermatozoida ne bi se trebali oslanjati na jutarnji seks, možda će i dalje trebati pomoć liječnika da bi ostvarili svoje snove o djeci”, rekla je.

Parabeni smanjuju kvalitetu sperme

Parabeni u sapunima, kremama za sunčanje, kozmetici, lijekovima, deterdžentima itd. smanjuju kvalitetu spermija. Osim toga, znanstvenici su sada otkrili da parabeni mijenjaju oblik sperme i njihovu veličinu, čineći je abnormalnom, što se povezuje s neplodnošću. Oni mijenjaju i DNK u spermi te ograničavaju brzinu spermija što sve zajedno utječe na teškoće pri začeću.

Spermiji postaju slabije pokretni i slabije su šanse da će nakon ejakulacije doći do jajašca i oploditi ga. Parabena ima svuda oko nas.

“Vrlo je teško izbjeći parabene jer su široko rasprostranjeni, ali možemo pokušati smanjiti njihov utjecaj na naše tijelo korištenjem samo proizvoda na kojima piše da ne sadrže parabene”, kaže autorica studije Joanna Jurewicz iz Instituta Nofer u poljskom Lodzu.

Studija koju je provela uključivala je uzorke urina od 315 muškaraca koji su već posjećivali kliniku za plodnost. Potom je istražila kolika je količina parabena u tim uzorcima. Rezultati su pokazali da je prisutnost ovih kemikalija bila znatno povezana s neplodnošću. Jedna vrsta parabena – butylparaben – pokazala se posebno štetnom za spermu, odnosno značajno je utjecala na njezinu kvalitetu.

Što su parabeni?

To su naširoko korišteni konzervansi u kozmetičkoj industriji, a također ih ima u nekim lijekovima, pesticidima, plastici, deterdžentima, u hrani, igračkama… Najčešći oblici su metilparaben, propilparaben i butilparaben.

Proizvođači ponekad kombiniraju parabene kako bi povećali učinkovitost. Samo neki od parabena su zabranjeni u EU, ali su dozvoljeni u drugim dijelovima svijeta. Npr. Američka agencija za hranu i lijekovu (FDA) dopušta njihovu upotrebu.

IZVOR: 24SATA.HR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu