Categories Seks

OVA KOLIČINA SEKSA vas itekako pomlađuje

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES/THINKSTOCK

Seks je dobar za zdravlje, ne samo za psihičko nego i fizičko, a jedna njegova karakteristika privlačnija je od ostalih – sposobnost pomlađivanja.

Ne, to nije isprazna priča nego rezultat znanstvenog istraživanja, a sad još samo trebamo reći koliko je to seksa potrebno da biste stvarno bili mlađi.

Dakle, nije puno, za početak. Znanstvenici sa Sveučilišta u San Franciscu pratili su tjedan dana seksualne živote grupe od 129 mama koje su bile u vezi. Sudionice su davale tjedne izvještaje o svom zadovoljstvu vezom, kao i informacije o tome koliko često su intimne sa svojim partnerima. Istraživači su od sudionica uzeli i uzorke krvi i analizirali stanice za pokazatelje starenja.

Naime, majke koje su barem jednom tjedno imale seksualne odnose s partnerima, imale su znatno duže telomere – zaštitnu kapu DNK koja određuje životni vijek stanice – od onih koje nisu imale seksualne odnose.

Telomere se s vremenom razgrađuju kao rezultat loše prehrane, opijanja i prirodnog procesa starenja, prema autorima istraživanja.

Njihovi rezultati sugeriraju da redoviti seks može popraviti i produžiti telomere, što znači da stanice dulje žive i pomažu ljudima da se osjećaju mlađe.

Istraživači su povezali kraće telomere s ozbiljnim zdravstvenim problemima poput raka, bolestima srca i dijabetesom, a čini se da duže telomere sprječavaju te bolesti.

IZVOR: METRO-PORTL.RTL.HR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu