Categories Karijera & novac

ŽELITE LI VEĆU PLAĆU? Evo kako do nje

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Koliko puta ste dobili napadaj tjeskobe prije važnog poslovnog sastanka ili prezentacije pred šefom? Ovakve su situacije normalne i malo tko može ostati potpuno smiren prije događaja koji vam mogu donijeti nova promaknuća ili povišenje plaće.

Čak i kad ste potpuno pripremljeni i znate što trebate reći ili kako se ponašati da biste zadivili nadređene, dobro je imati na umu nekoliko trikova koji će pomoći držati tjeskobu pod kontrolom.

“Odigrajte” situaciju u glavi

Vizualizirajte razgovor, zamislite se kako šefu predstavljate informacije o svojim rezultatima i sposobnostima. Napravite skicu prijedloga na papiru te je koristite kao skriptu dok iznosite svoj plan.

Govor tijela je vrlo važan

Pokušajte zamisliti nekoga tko vam je uzor u poslovnom svijetu i “staviti se u njegovu kožu” dok se pripremate za sastanak. Pokušajte oponašati njezun ili njegov govor tijela i to će vam pomoći prikupiti samopouzdanje.

Upoznajte tržište…

… prije nego što krenete prezentirati svoje stavove ili zahtjeve. Ako želite povišicu, dobro se raspitajte kod kolega iz drugih tvrtki koliko točno vrijedi vaš rad i uvijek svoje zahtjeve uskladite sa zahtjevima tržišta.

Razmislite o primjedbama…

… koje bi vaš šef mogao imati kad mu predložite da vas promakne ili vam povisi plaću. Pripremite se tako da imate smislen odgovor na svaku njegovu moguću primjedbu. Ako vam ipak ne uspije, raspitajte se što točno trebate učiniti da biste u sljedećih nekoliko mjeseci postigli svoj cilj.

Samokontrola

Smirite emocije, i kad ulazite na sastanak, nemojte iznositi subjektivne stavove. Nemojte izgovarati rečenicu “ja mislim” nego usvojite “ja znam”.

Fokusirajte se na činjenice

Prisjetite se svega što se napravili za tu tvrtku te prezentirajte činjenice i rezultate staloženo.

Zaboravite na “trebam”

Kad predstavljate svoje želje, zaboravite na riječ “trebam” i usvojite riječ “zaslužujem” u svoj rječnik. Tako će vas nadređeni shvaćati ozbiljnije.

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

IZVOR: 24SATA.HR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu