Categories Karijera & novac

EVO KAKO MOŽETE biti sretniji na poslu

Ponekad ni sami nismo svjesni koliko nas očaj natjera na to da izgovorimo stvari koje nikada ne bismo rekli kada bismo se bavili poslom koji volimo. A nemaju svi tu sreću. Zbog toga neki od nas pribjegavaju različitim lažima kojima se pokušavaju lišiti odgovornosti na poslu kojim se bave. Krajnja posljedica takvog ponašanja uvinek je dovođenje sebe u još nezgodniju situaciju. Posao nam treba upotpuniti život, a ne njime vladati. Postoji li način da budete sretniji na poslu? Postoji. Postoji li način da zaustavite stres? Postoji.

Nemojte dozvoliti sebi da budete zatvoreni u u uredu. Dva puta tjedno izađite s posla na vrijeme. Najavite nadređenima i kolegama izlazak i zabilježite to u rokovnik. Nikako nemojte dozvoliti da budete na silu uvučeni u prekovremeni rad, posebno ako želite smanjiti poslovno opterećenje koje vam gomila stres za vrat. Ako na vašem radnome mjestu postoji vrijeme koje je predviđeno za pauzu, iskoristite ga. Deset minuta – 10 minuta. Nije važno, pauza vam je potrebna. Iskoristite tu kratku minutažu da se prošetate oko zgrade. Neće se dogoditi ništa strašno ako nakratko napustite svoje radno mjesto. Pokušajte obećati sami sebi da ćete prestati misliti na posao onog trenutka kad budete izašli iz ureda. Ako vam je potrebno, pričajte o dnevnim novostima – ali samo petnaestak minuta. Morate napraviti jasnu razliku između posla i doma. Zato zaboravite poslovne razgovore i provjeravanja e-mailova kada ste kod kuće.

Potrudite se da vaš društveni život ne bude zasnovan na poslovnim kontaktima. Neophodni su vam prijatelji i izvan radnog mjesta, a ako ih nemate, nađite neki hobi. Morate si osigurati da imate život mimo posla. Tako će vam biti puno lakše vratiti mu se kada treba. Pazite na prehranu i nemojte izbjegavati vježbanje. Najlakši način da se poslovno istrošite je taj da niste fizički spremni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu