Categories Noviteti

ZA MOZAK JE NAJGORE kad se žalite

Stres je, nažalost, postao uobičajeni suputnik svima nama, a kako je već dokazano da smanjuje mozak, trebalo bi ga se riješiti.

Nerijetko ga se pokušavamo osloboditi žaljenjem na neke pobleme, koristeći to kao ispušni ventil, no i tu se pojavio problem – naime, istraživači sa Stanforda dokazali su kako žaljenje negativno utječe na naš mozak.

Svi se vjerojatno vrlo često nađemo u situaciji da se na poslu žalimo na klijente, šefove ili kolege, a ta priča obično se i nastavlja kad dođemo kući. Ukratko – ako to radimo dulje od pola sata dnevno, nanosimo trajnu štetu svome mozgu.

Istraživanje provedeno magnetskom rezonancijom pokazalo je da postoji veza između dugotrajnog stresa, izloženosti hormonima koji se tada stvaraju i smanjenja hipokampusa, dijela mozga zaduženog za učenje i snalaženje u prostoru. Uz to, hipokampus je dio mozga u kojem se stvaraju nova sjećanja.

Jedini način da spriječimo negativne posljedice jest taj da umjesto stalnog žaljenja nudimo rješenja situacija koje nas frustriraju – jednostavnije rečeno, treba se požaliti na problem, no kratko, i zatim krenuti u pozitivnom smjeru…

IZVOR: METRO-PORTAL.RTL.HR

Foto: Unsplash

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu