Categories Vodič do zdravlja

UDEBLJALI STE SE, a ne znate razlog?

FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES
FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES
FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES

Stali ste na vagu koja pokazuje par kilograma više, a vaša je rutina manje-više uvijek ista i imate dojam da su se pojavili preko noći? Postoje faktori koji mogu utjecati na debljanje, a koje često ne uzimate u obzir.

U nastavku pročitajte koji bi mogao biti razlog neobjašnjenog debljanja.

Manjak sna
Znanstveno je dokazano da manjak sna utječe na dobivanje kilograma. Ako spavate manje od sedam sati dnevno, nedostatak sna utječe na hormone koji reguliraju apetit – stimulira one koji vam kažu da ste gladni. Isto tako, ako ste umorni, sigurno ćete se manje kretati.

Lijekovi
Ako ste počeli piti neki novi lijek, možda tu leži krivac za par kilograma viška. Mnogi lijekovi, uključujući i one za migrene, depresiju ili kontracepcijske pilule utječu na debljanje.

Stres
Isto kao i s nedostatkom sna, stres može uzrokovati debljanje zbog hormona. Kada je tijelo pod stresom, luči više hormona kortizola koji vodi prema povećanom apetitu.

Posao
Posao od 8 do 16 sati, u kojem većinu vremena provedete sjedeći, možda i nije iznenađenje za dobitak kilograma, ali tu se kriju i druge sitnice, kao što je loša prehrana za vrijeme radnog dana.

Zadržavanje vode
Vaše tijelo možda zadržava vodu zbog povećanog unosa soli, a rješenje je da pijete više vode tako da je tijelo ne zadržava zbog “nestašice”.

Treniranje pomoću utega
Počeli ste s novom vrstom treninga koja uključuje utege? Nemojte se iznenaditi ako vaga pokaže koju kilu više jer ovaj tip treninga povećava masu mišića.

IZVOR: JOLIE.HR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu