Categories Vodič do zdravlja

Ovo su namirnice koje mogu biti glavni okidač glavobolje

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES/THINKSTOCK

Za određene namirnice vjeruje se da uzrokuju čak 30 posto migrena i glavobolja. Stoga je vrlo važno paziti što i kako jedete. Ako patite od čestih glavobolja, izbjegavajte hranu s ovog popisa koja potencijalno potiče glavobolju.

1. Kisela hrana

Namirnice koje su ukiseljene, fermentirane ili na neki drugi način marinirane nerijetko sadrže monosodium glutamat poznat i kao MSG. MSG je pojačivač okusa za koji se pokazalo da potiče i aktivira migrene. Iako američka FDA tvrdi da je MSG siguran, njegovi efekti i dalje su sporni.

2. Kineska hrana

MSG se obično dodaje u azijsku hranu, posebno kinesku kao sredstvo za poboljšanje okusa. Ostale namirnice koje mogu sadržavati MSG: limenke juhe, smrznuta hrana, prerađena hrana, začini i konzervirano povrće. Zbog kontroverzi oko MSG-a, proizvođači hrane dužni su ga navesti na etiketi.

3. Čokolada

Čokolada sadrži kofein, baš kao i gazirani sokovi, čaj, kava i energetska pića. U malim dozama, kofein u namirnicama i pićima može pojačati budnost. Osim toga, kofein može pomoći da se bolje apsorbiraju lijekovi protiv boli, pa tako i lijekovi protiv glavobolje. Ali, visoke doze kofeina, kakve imaju na primjer energetska pića, mogu uzrokovati razdražljivost, nesanicu, anksioznost i migrene. Osim toga, dugoročna konzumacija kofeina može stvoriti kemijsku toleranciju u tijelu, a ako se naglo prestane s konzumacijom kofeina, to može izazvati migrene.

4. Sir s plemenitom plijesni

Tiramin, prirodni monoaminski derivat aminokiseline tirozina prirodno se nalazi u mnogim namirnicama, a smatra se okidačem migrena. Sirevi s plemenitom plijesni, kao što su plavi sir, parmezan i ceddar sadrže tiramin, a ima ga i u sušenim kobasicama i dimljenoj ribi.

5. Hrenovke

Mnogi brendovi hrenovki, salama, kobasica, mesnog doručka i feferona obično sadrže tiramin. Ove namirnice obično sadrže konzervans natrijev nitrat, što može u brojnim slučajevima biti okidač migrena.

6. Luk

Ne samo da zbog rezanja luka možete proplakati nego nakon njegovog konzumiranja možete dobiti i glavobolju. Naime, i luk sadrži tiramin.

7. Dijetalni gazirani sokovi

Brojni dijetalni sokovi, grickalice i niskokalorične poslastice sadrže umjetni šećer aspartam. Ova zamjena za šećer povezana je s glavoboljama i migrenom, posebno kod ljudi koji ga konzumiraju redovno tijekom dužeg perioda.

8. Alkoholna pića

Crveno vino može biti povezano s pojačanim migrenama, ali i pivo, kao i bijelo vino mogu uzrokovati ozbiljne glavobolje. Naime, i pivo i vino sadrže tiramin. Također, alkohol povećava dotok krvi u mozak, što može izazvati migrenu ili pojačati efekte postojeće migrene.

9. Preskakanje obroka

Preskakanje obroka može izazvati smanjenje razine šećera u krvi, što može na kraju izazvati migrenu. Ako ste skloni migrenama, jedite redovite obroke i uravnoteženu količinu voća i povrća, cjelovite žitarice i nemasno meso tako da tijelo ne ostane gladno prije sljedećeg obroka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu