Categories Vodič do zdravlja

LIJEČNICI NE VIDE RAZLIKU! Himen ne puca nakon prvog seksa

Čini se da su nas cijelog života pogrešno učili kada je himen u pitanju. Naime, od davnina slušamo kako nestaje nakon prvog seksa, ali stručnjaci kažu da nije tako.

Tvrde da mnoge žene drevni dokaz djevičanstva, tanki sloj kože u vaginalnom otvoru, još uvijek imaju te da je dokazivanje čednosti traženjem himena nepouzdano – to što ga žena ima ne mora nužno biti dokaz da nikad nije bila intimna s muškarcem.

“Himen ne puca tijekom prvog seksa. Čak ni najiskusniji liječnici ne mogu razlikovati himen djevice od himena žena koje to nisu”, kaže Rose Olson, studentica medicine na Sveučilištu Minnesota i autorica teksta o “testiranju djevičanstva” objavljenog u časopisu “Reproductive Health”.

Baš kao i ostatak vagine, i himen dolazi u puno različitih oblika i veličina. Neke žene se čak i rode bez tog dijela.

Ono što se kod himena mijenja redovitim seksom jest njegova elastičnost – postaje fleksibilniji. Prvi put kad penis uđe u vaginu može se pojaviti bol, ali to se događa upravo zato što još nije fleksibilan, a ozlijeđena sluznica se obnavlja.

“Više studija pokazalo je da ozljede himena brzo prolaze i ne ostavljaju tragove traume. Zapravo, toliko dobro se obnavlja da je nakon nekoliko dana ili tjedana nemoguće prepoznati da je bio oštećen”, objašnjava ova studentica.

Ipak, s vremenom se prirodno smanjuje. U mladim danima može biti prilično primjetan, ali zbog hormona će se s vremenom vjerojatno smanjiti na jedva vidljivu veličinu, bez obzira na to je li žena imala seksualni odnos ili ne.

“Himen je tanak, fleksibilan komad tkiva koji se mijenja s vremenom i s povećanom razinom estrogena u pubertetu”, dodaje.

IZVOR: 24SATA.HR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu