Categories Tajne psihe

SMANJITE BOLOVE U TIJELU jednostavnim trikom kojim ćete prevariti mozak

Trik letećeg prsta

Ovaj trik pokazuje kao bi svijet izgledao ako bi ljudi poput Kiklopa imali samo jedno oko posred čela. Iluzija se stvara u dijelu vizualnog polja gdje se preklapa vid od oba oka. Nije bitno sjedite li ili stojite, važno je da ste mirni i koncentrirani. Ispružite ruke u visini očiju, a kažiprste uperite jedan prema drugome. Neka se prsti ne dodiruju, nego su razmaknuti tri centimetra.

Pogled usmjerite na područje iza prstiju i nakon minute ćete primijetiti “leteći” prst između dva kažiprsta. Nakon toga prste možete primicati i odmicati koliko želite, a “kiklopska” kobasica će se u skladu s tim mijenjati, povećavati ili smanjivati. Zatvorite li jedno oko ili se fokusirate na kraj kažiprsta, iluzija će odmah nestati.

Halucinacije sa zatvorenim očima

Još kao dječak ovaj je trik otkrio i koristio otac moderne neurologije Jan Purkinje. Najprije zatvorite oči, okrenite glavu prema Suncu, ispružite dlanove ispred lica te zatim dlanovima i prstima brzo mašite ispred zatvorenih očiju naprijed-natrag, odnosno lijevo-desno.

Nakon nekoliko sekundi trebali biste vidjeti neobične i apstraktne slike i figure koje s vremenom postaju sve bizarnije.

Znanstvenici su s vremenom usavršili Purkinjev trik i napravili naočale koje stvaraju snop svjetlosnih signala koji zbunjuje centar za vid u mozgu i tako stvara maštovite slike. Trik potvrđuje da je mozak stalno u borbi da iz mnoštva signala iz okoline izvuče smislenu i cjelovitu sliku.

Dalekozor – nova tableta protiv bolova

Ako ozlijedite prst ili palac, uzmite dalekozor i s obrnute strane pogledajte prema rani. Ruku ili nogu vidjet ćete manje i udaljene, osjećat ćete mnogo manju bol, a i oticanje će se smanjiti. Znanstvenici su utvrdili kako vid utječe i na osnovna osjetila poput boli.

Aristotelov trik stvara lažni nos

Ovaj taktilni trik jedan je od mnogih koji je izmislio Aristotel. Opustite se i prste prekrižite kao za sreću. Vrhovima oba prsta lagano prelazite cijelom dužinom nosa. Nakon manje od minute osjetit ćete kako dodirujete tuđi nos ili kako imate dva nosa.

IZVOR: 24SATA.HR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu