Categories Noviteti

OTKRIVENA JE TVAR od koje koža tamni bez stalnog izlaganja suncu

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Nakon više od 10 godina istraživanja, znanstvenici su pronašli tvar koja prodire u kožu i čini je preplanulom bez izlaganja ultraljubičastim zrakama sunca, čime se izbjegava opasnost razvoja raka kože.

Za razliku od tradicionalnih krema za samotamnjenje, koje potamne samo površinu kože, ova molekula djeluje stimuliranjem stanica koje proizvode pigment čija je uloga upijanje ultraljubičastih zraka, objašnjavaju znanstvenici.

Istraživanje je objavljeno u utorak u američkom časopisu “Cell Reports”. Nova molekula se još mora klinički testirati kako bi se potvrdilo da nije štetna za ljude. Nanosi se kao krema i omogućuje tamnjenje epiderme jedne sorte miševa koji, kao i ljudi, razvijaju rak kože pod djelovanjem ultraljubičastih zraka.

S obzirom na to da nije zaštićena dlakom ili krznom, ljudska koža morala je razviti obrane protiv hladnoće, vrućine i ultraljubičastih zraka.

Dr. David Fisher, šef dermatološkog odjela bolnice Massachusetts General i profesor na medicinskom fakultetu Harvard, glavni autor otkrića, podsjetio je da je ljudska koža odličan branik u koji je teško prodrijeti.

Znanstvenici su testirali te molekule na uzorcima ljudske kože u laboratorijima i utvrdili da tamne kožu ovisno o količini tvari i učestalosti primjene. To umjetno tamnjenje traje nekoliko dana.

“Potencijalna važnost ovog istraživanja počiva u novoj strategiji zaštite kože i prevenciji od raka kože”, istaknuo je dr. Fisher.

“Koža je najveći organ našeg tijela koji može oboljeti od raka, a najčešće se to događa zbog izlaganja ultraljubičastim zrakama”, zaključio je.

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

IZVOR: 24SATA.HR

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu