Categories Noviteti

BUDITE SE ČESTO NOĆU? Evo kako ćete ponovno brzo zaspati nakon buđenja

FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES

Budite se noću ne možete ponovno zaspati? Nije rijetkost, pogotovo kod promjene vremena, a nekima je to nažalost svakodnevna noćna muka… Znamo da ste već pročitali mali milijun savjeta, ali evo još nekoliko znanstveno utemeljenih.

Akupresura – pritiskom na određene točke našeg tijela možemo si pomoći zaspati. Točka koju trebate pritisnuti nalazi se ispod kosti gležnja.

Izbjegavajte jako svjetlo – jedna od najgorih stvari koju možete napraviti kada se probudite usred noći je da upalite svjetlo.

Meditirajte – ako ne uspijevate zaspati kroz nekoliko minuta pokušajte s tehnikama opuštanjakoje uključuju duboko disanje i meditaciju. Isprobajte neku od brojnih aplikacija koje vas mogu voditi kroz meditaciju koja pospješuje spavanje.

Pojedite nešto – prema nekim istraživanjima jedan od razloga zbog kojih se budimo usred noći može biti i pad šećera u krvi. Ako odlučite nešto prigristi izbjegavajte ugljikohidrate i nemojte to činiti svaki put kada se probudite usred noći jer bi vaše tijelo to moglo shvatiti kao nagradu i samo sebe početi buditi svake noći.

Potopite glavu u hladnu vodu – prema pisanju Huffington Posta ukoliko imate problema sa zaspivanjem uronite glavu u hladnu vodu pazeći pritom da u vodu bude uronjenu područje ispod očiju i ono iznad jagodičnih kostiju. Zadržite dah 30 sekundi pod vodom kako bi potaknuli srce i tijelo da se smire.

Seksajte se – kad se ljudi seksaju i dožive orgazam tijelo im ispušta hormon oksitocin koji je sušta suprotnost hormonu stresa koji nas drži budnima. Također, tijekom seksa se otpušta i endorfin koji djeluje poput prirodnog sedativa.

Tjelovježba 4-7-8 – prema tvrdnjama autora i liječnika Andrewa Weila tjelovježba će pomoći da više kisika uđe u krvotok. Postavite jezik na nepce i držite ga tako tijekom čitave vježbe. Udišite na nos, brojite do četiri pa potom izdahnite na usta i ispustite zvuk “whoosh”. Ponovno udahnite na nos i zadržite dah 7 sekundi. Izdišite dok u sebi brojite do 8 i ponovite znak “whoosh”. Ponovite sve tri puta.

Ustanite i prošećite – ako niste zaspali punih 20 minuta najbolje je da izađete iz kreveta. Ako ostanete u krevetu razmišljat ćete zašto ne možete zaspati i počet ćete nesvjesno povezivati krevet i spavaću sobu s nespavanjem, što nikako nije dobro.

IZVOR: METRO-PORTAL.RTL.HR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu