Categories Prevencija i liječenje

ZAŠTO NASTAJU AKNE i kako ih tretirati? Pogledajte!

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Akne nastaju zbog začepljenja žlijezda lojnica masnom supstancijom koju stvaraju te žlijezde, sebumom. Na taj se način stvara idealno okruženje za razmnožavanje bakterija.

Prekomjeran razvoj bakterija dovodi do pojave upalnih promjena na koži. Akne se pojavljuju na mjestima na kojima su lojnice najbrojnije, najčešće na licu, ali mogu se pojaviti i na leđima, ramenima, prsima i vratu. Javljaju se u obliku komedona, papula, pustula, čvorića te upaljenih cista. Komedoni su neupalne promjene na koži koje su rezultat začepljenja žlijezda lojnica, a još se nazivaju bijelim prištićima i miteserima.

Kako ih tretirati?

Tretiranje akni ovisi o stupnju akni, odnosno težini promjena na koži. Kod blažih oblika primjenjuje se lokalna terapija, dok se kod srednje teških i teških oblika uz lokalnu se terapiju primjenjuje i sistemska. Postoji pet grupa lijekova koji se upotrebljavaju za liječenje akni. Svaka grupa ima različite mehanizme djelovanja: lokalni antibiotici i antiseptici, lijekovi koji ometaju keratinizaciju, oralni antibiotici, kontraceptivi, te analozi vitamina D.

Kod blažih oblika akni liječenje počinje odgovarajućom njegom i čišćenjem kože blagim sredstvima za čišćenje. Povećano izlučivanje sebuma početna je stanica za tretiranje akni. Osnova njege jest uklanjanje viška sebuma i uravnoteženje njegovog izlučivanja. Osnova higijene svih tipova kože je svakodnevno čišćenje kože najmanje dva puta dnevno, a od iznimne je važnosti kod masne i aknetične kože.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu