Categories Zdrava hrana

ZDRAVE SJEMENKE koje bi trebalo konzumirati svakodnevno

FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES

Svakodnevnim jedenjem sjemenki suncokreta, lana, chije, sezama i bundeve riješit ćete se mnogih bolesti, ojačati imunitet i poboljšati probavu, a ulja pripremljena od ovih biljaka idealna su za njegu kože.

Pržene sjemenke suncokreta i bundeve popularne su grickalice, no mnogi ne znaju za njihova ljekovita svojstva. Sjemenke suncokreta imaju veliku hranjivu vrijednost i izuzetno su bogate uljem, a već 25 grama sjemenki zadovoljava dnevne potrebe organizma za vitaminom E. Osim sirovih sjemenki, upotrebljavaju se pripravci od osušenih i prženih sjemenki. U kulinarstvu imaju također značajnu ulogu, a sjemenke su bogate bjelančevinama gotovo jednako kao i odrezak mesa. Od sjemenki se pripremaju i razni namazi s tofuom ili nekim povrćem. U samo 25 grama sjemenki ove biljke nalazi se količina vitamina E koja je dnevno potrebna organizmu.

Sjemenke bundeve bogate su omega-3 i omega-6 masnim kiselinama. Ističu se i relativno visokim udjelom proteina (oko 25 %) te obiljem minerala, osobito fosfora, magnezija i mangana, a nije zanemariv ni udio cinka, željeza i bakra. Od vitamina, sjemenke bundeve su dobar izvor vitamina E i K te vitamina A u obliku beta-karotena. Istraživanja upućuju na smanjenu učestalost oboljenja prostate u područjima gdje se redovito konzumiraju sjemenke bundeve. Iako nije poznat mehanizam pozitivnog djelovanja, zaslužnim se smatra jedinstvena kombinacija cinka, beta karotena i omega-3 masnih kiselina sadržanih u njima.

Sjemenke bundeve kao vrlo dobar izvor magnezija pomažu regulirati visoki krvni tlak i prevenirati napadaje migrene, a kao dobar izvor bakra pomaže u smanjenju upalnih stanja povezanih s reumatoidnim artritisom. Kao dobar izvor željeza sjemenke bundeve mogu biti od velike koristi veganima kojima često nedostaje ovaj važan mineral. Neke od posljedica nedostatka željeza su umor, podložnost infekcijama te smanjena sposobnost učenja i koncentracije.

Sjemenke lana (Linum usitatissimum) bogate su omega-3 nezasićenim masnim kiselinama koje štite od problema sa srcem i cirkulacijom te imaju protuupalna svojstva. No da bi ih tijelo moglo iskoristiti, sjemenke moraju biti svježe mljevene (npr., u mlincu za kavu) jer već 10 minuta nakon mljevenja njihova hranjivost opada. Kao blagi laksativ djelotvorne su i cijele i mljevene sjemenke, no bolesnici s osjetljivom sluznicom želuca teže podnose mljeveno sjeme. Sjemenke imaju sluzi koje vlaže te omekšavaju stijenke i sluznicu crijeva ublažavajući nadraženi probavni trakt i bolove u crijevima. Djelovanje se počinje osjećati nakon nekoliko dana.

Lanene sjemenke također djeluje protiv upala u usnoj šupljini i ždrijelu, kao i kod upale sluznice želuca i crijeva. Za tu namjenu treba ih držati u hladnoj vodi da bi se sluz odvojila od sjemenki. Smatra se da fitoestrogeni koji se nalaze u sjemenkama imaju blagotvorni učinak na neke oblike raka dojke i debelog crijeva.

Nova istraživanja upućuju na to da bi lan mogao biti koristan u liječenju poremećaja rada bubrega, smanjivanju kolesterola, liječenju ateroskleroze i lakših problema u menopauzi. Laneno ulje rabi se kao oblog kod ekcema, psorijaze i kožnih osipa. Zbog visokog sadržaja omega-3 masnih kiselina korisno je i kao dodatak prehrani, osobito za vegetarijance. Stoga upotpunite prehranu korisnim sjemekama i rezultati neće izostati.

1. Upale i svrbež kože
Kuhati 2 žlice sjemenki lana u 2 dl vode oko 5 minuta, poklopiti, ostaviti da odstoji pola sata i procijediti. Ispirati sva inficirana ili upaljena mjesta na koži.

2. Oblozi za čireve
Platnenu vrećicu napuniti sa 100 g sjemenki lana do polovice, kratko prokuhati u 1/2 l vode i ocijediti. Na čir staviti što topliju vrećicu i držati dok se ne ohladi. Postupak se može ponoviti ponovnim zagrijavanjem vrećice.

3. Za bolju probavu
Zgnječiti 125 g svježeg sira i pomiješati s naribanom jabukom. Dodati žlicu sjemenki lana i žličicu meda. Uzimati kao jutarnji ili večernji obrok.

4. Marmelada od lana
Samljeti li grubo zdrobiti 2-3 žlice sjemenki lana i pomiješati s 2 žličice marmelade. Protiv zatvora uzimati nekoliko dana, tri puta na dan, ujutro na prazan želudac, poslije ručka i navečer.

5. Oblog za bolne dojke
Žlicu sjemenki lana samljeti i pomiješati s 2-3 žlice maslinova ulja te toliko vruće vode da se dobije glatka smjesa. Još toplu kašu u debelom sloju nanijeti na bolno mjesto i ostaviti da djeluje 20 minuta. Ponavljati 2-3 puta na dan.

6. Otopina za grgljanje
Preliti 1-2 žlice sjemenki lana litrom hladne vode i pokriveno ostaviti da odstoji 8-10 sati ili preko noći. Ujutro tekućinu procijediti bez istiskivanja sjemena i malo podgrijati. Kod upale sluznice usta i desni te upale ždrijela čaj koristiti za grgljanje i ispiranje usta.

7. Povećana prostata
Tri puta na tjedan pojedite po šaku sjemenki bundeve – najbolje je nabaviti sirove ili ih ispržiti kod kuće. Sjemenke bundeve odlične su za zdravlje prostate jer sadrže velike količine cinka. Dodavanje bučina ulja salatama također može pomoći u liječenju povećane prostate.

8. Chia puding regulira šećer
Pomiješajte 1/4 šačice chia sjemeki s pola šalice vode, mlijeka ili jogurta. Dobro promiješajte, pričekajte nekoliko minuta, ponovno promiješajte i ostavite 10 minuta. Po želji začinite s malo cimeta, kakaa i stevije te dodajte svježeg voća.

9. Jačanje srca i krvnih žila
Močiti 2-4 čajne žličice sjemena lana u 2 dl hladne vode oko 12 sati. Prije spavanja popiti vodu u kojoj se močilo sjeme lana i pojesti sjeme. Uzimamo kod masnoće u krvi, srčanih bolesti, ateroskeleroze te kao prevenciju.

10. Čaj od lana
Čaj protiv zatvora, kašlja, grlobolje i upale sluznice želuca. Stavite 15-20 g sjemena lana u litru hladne vode. Ostavite da se namače tijekom noći pa ujutro procijedite. Pijte šalicu ujutro prije jela, a zatim četiri, pet šalica tijekom dana, ali ne u vrijeme obroka. Kod upale sluznice usta i desni te upale grla i ždrijela te promuklosti čaj upotrebljavajte za grgljanje i ispiranje usta.

11. Masnoće u krvi
U mlincu za kavu sameljite 100 g lanenih sjemenki, 100 g bučinih sjemenki, 100 g sjemenki suncokreta, 100 g sezama i 50 g cimeta. Stavite u staklenku i svake večeri veliku žlicu mješavine potopite u čašu nemasnog jogurta te ostavite da odstoji preko noći. Ujutro pojedite i odmah napravite istu smjesu za navečer.

12. Kronični zatvor
Pomiješajte 20 g zdrobljenih sjemenki lana i 10 g usitnjenog korijena sladića. Preliti s 5 dl kipuće vode i pokriveno ostaviti da odstoji 2 sata. Sluz procijediti kroz gazu, pomiješajte s vodom u omjeru 1 : 10 i popiti tijekom dana.

13. Rane, opekline, ispucala koža
U narodnoj medicini za ove se tegobe preporučuje mazanje uljem od sjemenki bundevi. Kod ispucalih peta uljem bundeve namažite stopala prije spavanja, navucite stare pamučne čarape, prespavajte u njima te ujutro operite noge toplom vodom i sapunom.

14. Čir na želucu
Oprati 1 krumpir i sitno ga narezati zajedno s korom. Samljeti 2 žlice sjemenki lana i žličicu plodova komorača. Sastojke pomiješati, preliti s 3 dl hladne vode i zakuhati. Maknuti s vatre, pokriveno ostaviti da se ohladi na temperaturu tijela i procijediti. Leći u krevet, popiti čaj i ležati po 5 minuta na lijevom boku, trbuhu, desnom boku i leđima. Postupak ponavljati 20 dana, 1-2 puta na dan.

15. Kosti i zglobovi
Potreban vam je 1 jogurt, 1 žlica svježe samljevenih lanenih sjemenki, 1 žlica zobenih pahuljica, na vrh žličice kurkume, pola žličice naribanog svježeg đumbira, žličica sjemenki bundeve, žličica sjemenki sezama i 1 jabuka. Navečer umiješajte zobene pahuljice u jogurt, dodajte kurkumu pa ostavite preko noći stajati u hladnjaku. Ujutro premjestite u veću zdjelicu. Sameljite ili u mužaru usitnite lanene sjemenke, dodajte jogurtu zajedno sa sjemenkama bundeve i sezama te pola žličice svježe naribanog đumbira, naribajte jabuku pa sve zajedno dobro pomiješajte, zasladite prema želji i pojedite za doručak.

16. Sezamom protiv umora
Pomiješajte dvije šalice mljevenog sezama s četvrtinom šalice sezamova ulja. Dodajte dvije žlice meda i prstohvat cimeta. Smjesu dobro mijesiti dok masa ne postane glatka. U to dodati fino nasjeckane datulje, sve oblikovati u kuglice i držati u hladnjaku.

17. Čišćenje od glista i parazita
U blenderu izmiksajte šalicu sirovih sjemenki bundeve s pola šalice kokosova mlijeka i pola šalice vode. Trebali biste dobiti glatku pastu pa vodu dodajte malo-pomalo. Kokosovo mlijeko dobro je za zdravlje crijeva, dok mliječne proizvode i zaslađene napitke treba izbjegavati jer oni hrane parazite. Ako želite možete zasladiti stevijom. Pojedite ujutro na prazan želudac, a zatim u roku od jednog sata popijte veliku čašu vode ili nekoliko čaša.

18. Povišen tlak
U emajlirani lonac stavite dvije i po čaše opranih neoljuštenih sjemenki suncokreta. Prelijte s 1,5 litrom hladne vode i zakuhajte. Kad voda prokuha, smanjite vatru i kuhajte na laganoj vatri dva sata. Procijedite. Kad se ohladi, popijte tijekom dana jednu čašu ove tekućine, a ostalo čuvajte u dobro zatvorenoj staklenci u hladnjaku.

19. Protiv peruti
Masiranje vlasišta toplim sezamovim uljem pospješuje cirkulaciju, uklanja perut i ubrzava rast kose. Zagrijte žličicu sezamova ulja pa utrljajte u kosu i ostavite da odstoji 30 minuta. Isperite pa operite kosu šamponom. Sezamovo ulje može se koristiti i u masaži zrele kože, za sprječavanje bora.

20. Za lakše dojenje
Uporaba određene hrane i bilja za poticanje laktacije i otpuštanja mlijeka ima jako dugu tradiciju. Stoga je dobro jesti lanene sjemenke, koštice bundeve i suncokret te sjemenke sezama. Također jedite zelenu salatu, šampinjone, lišće maslačka, bademe, zob i ječam.

IZVOR: 24SATA,HR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu