Categories Prehrana i dijete

NEVJEROJATAN DORUČAK koji topi kilograme

FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES
FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES
FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES

Doručak je obrok koji će odrediti dan – hoćemo li biti dobre volje, imati energije i koncentracije, biti mirni i staloženi, ili ćemo ga provesti u kaosu, sve to ovisi o onome što unesemo u organizam tijekom doručka.

E, pa kad je već tako, evo što o tome misle stručnjaci – što i kako treba jesti za doručak kako bismo bili siti i zadovoljni, a istovremeno i gubili višak kilograma.

Za početak, kad treba doručkovati? Idealno, pravo vrijeme za doručak je 30 do 60 minuta nakon buđenja. Ako niste oduševljeni idejom velikog obroka nakon buđenja, podijelite doručak na dva dijela – nešto lagano nakon buđenja i veći zalogaj sat, sat i pol kasnije.

Kalorije – ciljajte na raspon između 300 i 400 kalorija. Ako pokušavate izgubiti na težini, držite se raspona od 300 do 350, a ako pokušavate održavati željenu težinu, pucajte na približno 350 do 400 kalorija.

Masti – ciljajte na oko 10 do 15 grama, što je oko 30 do 35 posto ukupnih kalorija za doručak. Umjesto zasićenih masnoća poput slanine i sira, radije unosite maslinovo ulje, orašaste plodove i sjemenke.

Proteini – oko 15 do 20 posto vaše količine kalorija za doručak trebali bi biti proteini, što je između 13 i 20 grama. Unošenje dovoljno proteina za doručak je važno za održavanje zadovoljstva i osjećaja sitosti tijekom cijelog jutra. Studije su pokazale da unos barem 20 grama proteina za doručak, pomaže kod gubitka kilograma. Jaja, mliječni proizvodi, sojino mlijeko, proteinski prah, orasi i sjemenki, te cjelovite žitarice bogati su izvori proteina.

Šećeri – ako pratite jednadžbu za ugljikohidrate, ne morate se brinuti oko prevelikog unosa šećera, pogotovo ako jedete kombinaciju hrane poput voća, cjelovitih žitarica i mliječnih proizvoda. No, broj koji se mora imati na umu, je 36 grama ili manje. A kad je u pitanju dodani šećer, pokušajte ne prekoračiti šest grama – to je oko 1,5 čajna žličica bilo kojeg sladila (bijeli šećer, smeđi šećer, javorov sirup, med).

Ugljikohidrati – oko 45 do 55 posto vaših kalorija za doručak trebalo bi biti posvećeno ugljikohidratima, što je oko 40 do 55 grama ugljikohidrata. Preskočite slatku i pretjerano obrađenu hranu ili namirnice od bijelog brašna i odaberite cjelovite žitarice, voće i povrće.

Vlakna – cilj je oko 25 posto preporučenog dnevnog unosa koji je 25 grama dnevno. To je oko šest grama, ali je u redu ići iznad toga, sve dok to ne smeta vašem probavnom sustavu. Bobice, kruške, jabuke, zelje, orasi, sjemenke i cjelovite žitarice mogu vam pomoći postići taj cilj.

IZVOR: METRO-PORTAL.RTL.HR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu