Categories Od A do I

Što sve može akupunktura

Ova drevna istočnjačka terapija najveći uspjeh bilježi u slučaju bolesti koštano-mišićnog sustava, a pomaže i u liječenju  migrene, zubobolje, astme, konjunktivitisa i probavnih tegoba…

akupunktura1-490x326

akupunktura1

Akupunktura se temelji na znanju da je čovjek ispunjen životnom energijom chi, koja kroz tijelo kruži određenim putevima ili meridijanima. Neometan tijek preduvjet je za energetsku ravnotežu i psihofizičko zdravlje organizma.

Različiti vanjski čimbenici (negativna zračenja, hladnoća, povrede, bakterije), kao i unutrašnji (negativne emocije, stres, ljutnja, tuga), mogu izazvati neravnotežu i uzrokovati poremećaje u funkcioniranju organizma, kao i razne bolesti. Poremećen ili prekinut tijek vitalne energije može se ponovo uspostaviti ubadanjem igala u određene točke iznad linija, odnosno meridijana, čime se ponovo uspostavlja ravnoteža, a samim tim i zdravlje organizma.

U ljudskom tijelu postoji 14 glavnih meridijana i 361 klasična akupunkturna točka. Svaki meridijan odgovara određenom funkcionalnom području, a kanali po kojima se kreću dijele se na yin i yang. S ruke polaze tri yin (pluća, srčana maramica, srce) i tri yang kanala (debelo, tanko crijevo, san yao), dok se duž noge protežu tri yin kanala (slezena, jetra, bubreg) i tri yang kanala (želudac, žuč, mokraćni mjehur). Chi teče duž kanala unutrašnjim i vanjskim putevima koji se odražavaju na koži.

Kada pomaže?

Ova drevna istočnjačka terapija doprinosi očuvanju zdravlja, uspostavljanju psihofizičke ravnoteže i bržem iscjeljenju mnogih bolesti. Prereporučuje se prije svega u terapiji bolesti koštano-mišićnog sustava, kao što su povrede mekog tkiva, mišićni spazmi i iščašenja kostiju, a u slučaju kroničnih tegoba kombinira se s fizikalnom terapijom.

Također, pomaže u liječenju akutne upale sinusa i krajnika, bronhitisa, prehlade, astme, konjunktivitisa, blažeg oblika katarakte, kratkovidnosti, zubobolje, te upale desni i ždrijela. Akupunktura se pokazala vrlo djelotvornom i u slučaju gastritisa, čira na želucu i dvanaestopalačnom crijevu, kolitisa, zatvora, proljeva, glavobolje, migrene, neuralgije, paralize živca lica, pareze nakon moždanog udara, išijasa, osteoartritisa, teniskog lakta…

Znanstvena istraživanja potvrdila su da ova drevna metoda liječenja ublažava nuspojave kemoterapije i postoperativne bolove, kao i mučninu i povraćanje u trudnoći.

Autor: Life Content

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu