Categories Trudnoća & porod

MAJKE ŽELE promijeniti naziv “carski rez” u “trbušni rez”

FOTO: GULIVER/THINKSTOCK

Bezbroj termina povezanih s rođenjem djeteta može biti problematično za neke majke, posebno za one koje su rodile carskim rezom. Naime, žene diljem SAD-a pomenule su inicijativu kojom žele promijeniti termin “carski rez”, zbog štetnih konotacija koje se vežu za taj termin, a koje na neki način umanjuju iskustvo majki koje su rodile uz pomoć kirurške intervencije u usporedbi s majkama koje su rodile vaginalno.

Termin “trbušni porođaj” – osnažuje žene za razliku od “carskog reza”

Trudnica Jordan Grissom bila je pomalo razočarana kada je otkrila da će roditi carskim rezom zbog toga što je bila pod utjecajem mišljenja okoline kako carski rez nije “pravi’ porođaj”. Ipak, promijenila je mišljenje kada je njezina doula nazvala carski rez “trbušnim porođajem”, zbog čega se buduća mama osjećala puno ugodnije. “Za mene je pojam “trbušni porođaj” upravo ono što je i carski rez. Rodite svoje dijete kroz trbuh. Puno je žena koje se osjećaju kao da su “zakazale” jer su rodile carskim rezom, a to jednostavno nije tako. Korištenje tog pojma ukazuje upravo na glavnu poantu, a to je da smo i mi rodile”, rekla je 28-godišnja Jordan.

Upravo taj termin – “trbušni porođaj” – osmišljen je kako bi osnažio žene koje se osjećaju kao da propuštaju iskustvo “prirodnog” porođaja. Kada se govori o carskom rezu, često se govori kao da nešto dogodilo ženi umjesto da je žena nešto učinila, kao što je to slučaj kod vaginalnog porođaja. No, žene koje su pokrenule ovu inicijativu smatraju kako termin “trbušni porođaj” vraća tu moć majci.

“Promjenom jezika, mijenjate način razmišljanja i mijenjate iskustvo”

Doula Flor Cruz objasnila je kako je oduvijek upotrebljavala termin “trbušni porođaj” kako se buduće majke ne bi osjećale da je njihov porod na bilo koji način manje značajan ili dostojan divljenja.

Inicijativa preimenovanja carskog reza u trbušni porođaj za nju je poticajni potez jer prikazuje pozitivan jezik koji može otkloniti negativne strahove, uvjerenja i emocije zbog takve vrste porođaja. “Promijenite jezik, promijenite način razmišljanja. Kada promijenite način razmišljanja, mijenja se i iskustvo, baš poput lančane reakcije”, objašnjava doula.

IZVOR: KLOKANICA.24SATA.HR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu