Categories Trudnoća & porod

FAKTORI KOJI MOGU UTJECAJI na žensku plodnost su…

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Ako pokušavate zatrudnjeti, ili čak ako vam to nije cilj, vjerojatno ste već čuli koju o tome kako postoje neke navike koje utječu na žensku plodnost. “Ova je poza najbolja ako želiš da se primi”, jedna je od takvih bajki koje su vam pričali. “Vježbanje pripomaže održavanju trudnoće.” Hmm, možda… A možda i ne.

Svakojaki savjeti kruže na svakom koraku, pa nije ni čudo da ne možemo svemu vjerovati. Zbog toga donosimo nekoliko savjeta stručnjaka koji su progovorili o toj temi.

Lubrikanti
Svi znamo da bez redovitog seksa nema trudnoće, pa ipak, ako pri toj zabavnoj aktivnosti pribjegavamo nekim pomoćnim sredstvima, primjerice, lubrikantima, mogli bismo se iznenaditi. Naime, dr. ginekologije, Alyssa Dweck, tvrdi da lubrikanti na bazi vode mogu spriječiti spermije na njihovom putu do jajne stanice zato što spermiji apsorbiraju vodu, dok specijalistica za plodnost, Kristen Benikson objašnjava kako lubrikanti na bazi vazelina mijenjaju vaginalnu pH vrijednost u onu pogubnu za spermiće, što znači da bi se u slučaju planiranja trudnoće trebali odlučiti za lubrikante koji su osmišljeni isključivo u tu svrhu.

Lijekovi
Ponajviše antidepresivi, tvrdi Dweck, mogli bi podići razinu hormona prolaktina u mozgu, a on bi mogao utjecati na ovulaciju. U slučaju da pokušavate ostati u drugom stanju, svoje planove povjerite liječniku koji pripisuje lijekove – on bi trebao znati što je od njih sigurno uzimati.

Problemi s tjelesnom težinom
Pretilost ne samo da utječe na smanjenje plodnosti nego može stvarati komplikacije u trudnoći ili čak uzrokovati pobačaj. S druge strane, premala tjelesna težina dolazi u paketu sa sličnim rizicima. Oba ekstrema utječu na razinu različitih hormona koji reguliraju menstrualni ciklus i ovulaciju.

Vježbanje i tjelesna aktivnost
Dosad smo možda naučili da će fizičke aktivnosti i uravnotežena prehrana pridonijeti lakšem začeću, no ta tvrdnja vrijedi samo ako se morate riješiti svega nekoliko kilograma viška. Ako nemate problema s težinom, prevelika fizička aktivnost utječe na rad hormona u tolikoj mjeri da može skratiti ili produljiti vaš ciklus. Ako pretjeranu fizičku aktivnost prakticirati duže vremena, a kombinirate ju i s prehranom niskih kalorijskih vrijednosti, prijeti vam opasnost od potpunog prestanka ovulacije.

Fizička je aktivnost, dakako, zdrava i preporučljiva, ali jedino ako se njome bavite na pravilan način. U tom će slučaju, tvrdi Sheeva Talebian, dobro utjecati na vaše zdravlje i povećati šanse za trudnoću i zdravlje vaše buduće bebe.

Genetika
Nitko joj ne može pobjeći. “Ako je vaša majka imala problema sa začećem ili je ranije ušla u menopauzu, možda biste i vi mogli doživjeti slične probleme”, tvrdi Benedikson. Isto tako, ako je vaša majka uspjela zatrudnjeti s 40 godina starosti, ne znači da će to i vama uspjeti. Korisno je s ginekologom porazgovarati o trudnoćama vaše mame i bake jer iako ne postoji jamstvo da će vaša trudnoća biti poput njihove, mogli biste naići na korisne podatke o tome što možete očekivati.

IZVOR: METRO-PORTAL.RTL.HR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu