Categories Fitness

STVARI KOJE SABOTIRAJU vaše mršavljenje koliko god se trudili vježbati

Mnogi će treneri reći kako se stvarni napredak događa upravo kada izađemo iz teretane. Kako biste osvijestili što radite pogrešno, donosimo vam pet najčešćih pogrešaka nakon vježbanja.

1. Zaboravljate se istezati 
Nakon vježbanja mišići su napeti uključujući i srce, pa istezanje nikako ne bismo smjeli preskakati. Istezanjem će popustiti napetost u mišićima i povećat će se fleksibilnost tijela. Istraživanja pokazuju kako istezanje nakon vježbanja reducira bol u mišićima koja bi se mogla pojaviti i idući dan.

2. Ne dajete vremena organizmu da se ohladi 
Vježbanjem naše tijelo tjera srce da brže radi i potrebno nam je više kisika kako za srce tako i za protok krvi jer je cirkulacija pojačana. Zato nije preporučljivo odmah nakon vježbanja leći i odmarati se. Umjesto da se odjednom “ugasite”, smirite tempo vježbanja npr., lagano hodajući na traci kako bi vam se smirili otkucaji srca. Ako, pak, naglo prestanete s vježbanjem, dok su otkucaji srca najbrži, a tijelo treba najviše kisika i cirkulacija je na najjačoj brzini, moglo bi vam se zavrtjeti.

3. Jedete odmah nakon vježbanja 
Hrana bogata proteinima pomoći će vašim mišićima da se oporave i formiraju na pravi način. Stoga bi hrana koju jedete nakon treninga trebala sadržavati proteine u kombinaciji s ugljikohidratima poput proteinskih shakeova i jogurta pomiješanog s orašastim plodovima ili bobičastim voćem. No s prvim obrokom trebalo bi pričekati 15 do 30 minuta nakon vježbanja.

4. Zaboravljate dovoljno hidratizirati organizam 
Kako biste nadoknadili tekućinu izgubljenu vježbanjem, potrebno je unositi dovoljno tekućine. To je važno i zbog toga jer će dovoljno tekućine smanjiti mišićnu osjetljivost, povećati fleksibilnost i dati vam snagu.

5. Ne spavate dovoljno 
Još jedna bitna stavka koju često zanemarimo nakon što nas ponese adrenalin vježbanja jest važnost sna. Tijelo treba okrepu i energiju kako bi izgradilo mišiće. Ako ne spavate dovoljno na jedan način, kao da kažnjavate sami svoje tijelo.

IZVOR: ZADOVOLJNA.DNEVNIK.HR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu