Categories Zanimljivosti

ŠOKANTNE BROJKE! 57 posto pacijenata dobiva neprimjerene antibiotike

6

Globalno istraživanje otkrilo je šokantne brojke gdje čak 57 posto pacijenata dobiva neprimjerene antibiotike.

Znanstvenici koji su proveli niz istraživanja diljem svijeta otkrili su da se liječenje i zdravstveni sustav rutinski previše ili premalo koriste. Time se stvara šteta, patnja i rasipanje koje se može izbjeći.

Istraživanje je provedeno analizom razine, uzorka i posljedica prekomjernog ili nedovoljnog iskorištavanja zdravstvenih usluga diljem svijeta. Rezultati su pokazali da se oboje može dogoditi i u istoj državi, organizaciji ili zdravstvenoj ustanovi, na istom pacijentu.

6,2 milijuna nepotrebnih carskih rezova

Istraživanje, koje je naručio časopis “Lancet”, provedeno je uz 27 međunarodnih stručnjaka. Pokazalo je da su razine carskih rezova prevelike te da su česte kod žena koje ih uopće ne bi trebale, dok uporaba steroida za sprječavanje preranog rađanja zaostaje za 40 godina.

Zaključak istraživača je da se radi o tragediji koja je zajednička bogatim i siromašnih zemljama, jer se koristi skupa i ponekad nedjelotvorna tehnologija, dok se zanemaruju jeftini i djelotvorni zahvati.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) procjenjuje kako se godišnje izvede 6,2 milijuna nepotrebnih carskih rezova, od kojih je 50 posto u Brazilu i Kini.

57 posto pacijenata dobiva nepotrebne antibiotike

Istraživač, Vikas Saini istaknuo je da su faktori koji utječu na neuspjeh u pružanju odgovarajuće zdravstvene usluge pohlepa, različiti interesi i slaba informiranost.

Zatim je Shannon Brownlee, njegova kolegica, nadodala kako pacijenti i građani moraju shvatiti što je na kocki ako njihovi zdravstveni sustavi ne uspijevaju riješiti ove probleme. Navodi i da u SAD-u troše milijarde dolara koji bi trebali biti usmjereni na poboljšanje zdravlja nacije.

Rezultati istraživanja govore kako 57 posto pacijenata u Kini dobiva neprimjerene antibiotike, da je 16 do 70 posto histerektomija u SAD-u nepotrebno te da 26 posto zamjena koljena u Španjolskoj nije bilo potrebno dok u SAD-u nije bilo potrebno 34 zamjene koljena.

Nedavno provedeno istraživanje ukazuje na probleme u zdravstvenom sustavu diljem svijeta koji pogađaju i bogate i siromašne zemlje. Rezultati koji su otkriveni uključuju 6,2 milijuna nepotrebnih carskih rezova, dok 57 posto pacijenata ne dobiva primjerene antibiotike. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu