Categories Vijesti o poznatima

IZGLEDA DA JE Kraljica Elizabeta posljednja stanovnica Buckinghamske palače

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Iako je Buckinghamska palača sinonim za britanski kraljevski tron, čini se da će kraljica Elizabeta biti posljednji kraljevski stanar te divovske palače. Prvi nasljednik kraljice, princ Charles, rekao je kako je palača prevelika za život i da bi se njezin potencijal mogao bolje iskoristiti.

Priča se kako je princ Charles osoblju rekao da ne namjerava živjeti u palači jer se ugodnije osjeća u londonskoj kući „Clarence House“. Palača je, prema prinčevom mišljenju, neodrživa radi troškova održavanja, ali i zaštite okoliša.

Palača sa 775 soba dijelom je otvorena javnosti, posebno u ljetnim mjesecima kada je kraljica na odmoru. Njezin nasljednik Charles palaču bi rado pretvorio u muzej koji će dulji dio godine biti otvoren javnosti, a izložba bi bila posvećena rekordnoj vladavini njegove majke.

Za vrijeme kraljičine vladavine nikakve velike promjene se ne očekuju u vođenju palače, dok neki izvori smatraju kako bi i vladavinom princa Charlesa palača ostala domaćin državnih prigoda i diplomatskih prijama.

Sama kraljica Elizabeta nije preveliki ljubitelj goleme palače te je svojedobno izjavila kako bi voljela živjeti u privatnom, obiteljskom domu „Clarence house“. Usprkos tome, kraljica je završila u Buckinghamskoj palači, za koju ju je princ Philip pitao nije li rekla da mrzi to mjesto,  na što je ona odgovorila potvrdno.

S odlukom princa Charlesa o prestanku korištenja velike palače slaže se i njegov sin William koji bi također, sa svojom obitelji, nastavio živjeti u Kensingtonskoj palači i nakon preuzimanja trona.

Još se ne zna sa sigurnošću što će biti s palačom i je li posljednji stanovnik palače u kojoj je prva živjela kraljica Viktorija – današnja kraljica Elizabeta.

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

IZVOR: NAROD.HR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu