Categories Događanja

U sklopu ovogodišnje “Noći muzeja”, kipar Hrvoje Dumančić izvest će performans u Muzeju Sinjske alke u Sinju

U sklopu ovogodišnje “Noći muzeja”, kipar Hrvoje Dumančić izvest će performans u Muzeju Sinjske alke u Sinju.

Akademski kipar Hrvoje Dumančić, autor glavnog postava “Alkarske  povorke” u Muzeju Sinjske alke u Sinju, izvest će performans nastajanja skulpture.

Kipar će modelirati svoju skulpturu u ambijentalnom ugođaju tako da će publika u galeriji sudjelovati u stvaranju umjetničke skulpture i pritom se družiti s umjetnikom.

Cilj koncepta je prikazati, na slikovit i dinamičan način u trajanju od nekoliko sati, nastanak jedne skulpture i to sve uživo pred publikom.

Posjetitelji će također imati priliku vidjeti i Dumančićeve skulpture koje su dio muzejskog postava – 10 skulptura konja prirodne veličine, 14 alkara i alkarskih momaka.

Za razliku od uobičajene prakse kad je posjetiteljima prikazano ‘servirano’ djelo i nemaju prilike vidjeti samu fazu stvaranja umjetničkog djela koja se odvija iza zatvorenih vrata umjetničkih ateliera, ovim konceptom posjetitelji će imati  priliku sudjelovati i promatrati upravo tu fazu – nastajanje umjetničkog djela od samog početka do finalne skulpture.

Na posjetitelju je odlučiti hoće li odabrati odgledati cijeli postupak nastanka i time postati dionikom samog procesa, ili kreće dalje.

Početak je u 18 sati, a završetak u jedan sat iza ponoći.

FOTO: Petra Gospodnetić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu