Categories Karijera & novac

OVO SU KARAKTERISTIKE neuspješnih ljudi

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Kako da znamo pripomažu li naši postupci tome da postanemo neuspješniji u onome što radimo? Možda se svjesno trudimo u nečemu napredovati, ali nesvjesno svakodnevno poduzimamo korake koji potkopavaju sav taj trud. Ovaj članak predstavlja sedam sobina koje su karakteristične za neuspješne ljude:

Gube vrijeme raspravljajući o problemu umjesto o rješenju
To dovodi do razvijanja još više negativnih emocija, a ako ih pribrojimo onima kojima smo svakodnevno izloženi, nije ni čudno da ne vidimo izlaz iz tunela. Umjesto toga, problem bi trebalo analizirati i predložiti rješenja. Konstantno razmišljanje o problemu ili samosažaljenje zbog njega neće nam biti od koristi ako ne učinimo nešto kako ga riješiti.

Preponosni su prihvatiti ono što im teško pada
Ne izlaze iz “zone komfora” i ne žele ni pomisliti da nešto nije onako kako su oni zamislili da jest jer bi se prihvaćanjem drukčijeg mišljenja i sami morali promijeniti. No to je upravo ono što trebaju, a promjena se događa tek kada je počnemo prihvaćati. Oni koji slijepo vjeruju da su savršeni onakvi kakvi jesu i ne trebaju razvijati svoja znanja i iskustva neće osjetiti uspjeh bez obzira na to koliko mukotrpno radili. Danas se informacije brzo mijenjaju i treba ostati u toku.

Ne znaju uživati u samoći
Neke osobe ne osjećaju se dobro ako nisu okruženi masom drugih ljudi, bez obzira na to radi li se o kolegama, prijateljima ili strancima, važno im je samo da nisu sami. No samoća je zapravo važan dio samorazvoja jer svatko od nas je posebna osoba na osobnom životnom putu i ponekad jednostavno ne možemo drugu osobu imati uza se. Vrijeme koje provodimo u samoći pomaže nam da razmišljamo o sebi, onome što činimo, što volimo, našim slabostima i jačim stranama. Moramo biti u mogućnosti živjeti sami sa sobom i osjećati se vrijednima kad se zagledamo u vlastite dubine.

Ne dozvoljavaju si pogreške
A to je znak straha. Oni koji se boje pogreške, troše puno vremena kako bi ih izbjegli, no pogreške su neminovne pa trud koji trošimo na to izbjegavanje postaje izgubljeno vrijeme.Taj bismo trud mogli iskoristiti u pametnije svrhe i ugrabiti prilike koje nam se pružaju. Na kraju krajeva, na pogreškama se uči, zar ne?

Robovi su vlastitog užitka
S porastom korištenja društvenih medija, postali smo ovisni o instant-nagradama i instant-uspjehu pa zaboravljamo da se za uspjeh najprije mora uložiti trud. Tražimo brzinsko ispunjenje užitka, čime se odričemo dugoročnog uspjeha koji bi od nas tijekom vremena mogao tražiti odricanja koja nismo spremni ponuditi.

Žive u prošlosti ili budućnosti
Takve ljude more brige zbog onoga što jesu ili nisu učinili, krive se zbog toga, ili žive na račun stare slave. Osobe koje žive u budućnosti žive u uvjerenju da će budućnost biti bolja, da će tada postići svoje ciljeve ako se okolnosti poslože. I jedni i drugi propuštaju prilike koje im se pružaju danas, a one su sposobne ispraviti prošlost i postati dio njihove budućnosti.

Vole se uspoređivati s drugima
Malo kompetititvnosti je uvijek zdravo, no ako pretjeramo u tome, možemo postati ovisni o mišljenju drugih i vanjskim pohvalama. Ako se uporno uspoređujemo s drugima, gubimo pojam o vlastitim vještinama jer na sebe uvijek gledamo kroz prizmu tuđih, što nas usporava u radu i postizanju uspjeha. Svaka osoba trebala bi sama biti zaslužna za svoj uspjeh, a gornji popis samo naglašava ponašanja koja bismo trebali izbjegavati. Cilj nam je i dalje isti: biti uspješni i sretni.

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

IZVOR: METRO-PORTAL.RTL.HR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu