Categories Vodič do zdravlja

Ovo mogu biti uzroci napuhanog i bolnog želuca

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES/THINKSTOCK

Napuhnut i bolan trbuh simptom je koji pogađa sve veći broj ljudi, a posebno žena. Najčešće su takve neugodnosti posljedica loše prehrane koja iritira crijeva. Međutim, postoje slučajevi u kojima liječnici ne mogu pronaći nikakav fizički uzrok koji dovodi do nadutosti trbuha i bolova koji prate takvo stanje.

U takvim slučajevima najčešće je riječ o stresu. Uočeno je da nadutost trbuha kod ljudi koji nemaju fizičkih uzroka, dolazi od psihičkog stanja. Točnije, takve tegobe najčešće se javljaju uslijed emocionalne traume i stresa.

Postoji povezanost između mozga i trbuha. Jedan dio mozga u potpunosti je zadužen za taj dio čovjekova tijela. Želudac ima svoj vlastiti neurološki sustav koji se često naziva drugi mozak i ako je čovjek pod stresom ili ima drugih psihičkih problema, sve to može se odraziti na želucu, kako su naveli znanstvenici.

Svima onima koji imaju takvih problema stručnjaci predlažu da redovito izvode vježbe opuštanja i meditacije te da prakticiraju vježbanje jer će to pomoći ublažavanju stresa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu