Pet najljepših skrivenih europskih nacionalnih parkova

Naravno, i jedan hrvatski - prema izboru The Guardiana

by | 28 travnja, 2024
nacionalni parkovi europi

Uz izuzetan krajolik, rijetke divlje životinje i spektakularne staze, ove skrivene nacionalne parkove u Europi vrijedi potražiti.

Upravo tim riječima opisao je The Guardian top pet nacionalnih parkova u Europi te ističe da su upravo to parkovi koje valja posjetiti zbog njihove ljepote, a velika prednost je i to što tamo nema gužve.

Najljepši nacionalni parkovi u Europi

Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, Španjolska

Aigüestortes i Estany de Sant Maurici nacionalni je park smješten u španjolskoj regiji Kataloniji, u planinskim područjima Pirineja. Ovaj park poznat je po svojim impresivnim planinskim krajolicima, kristalno čistim jezerima, divljim rijekama i bujnim šumama.

Posjetitelji mogu istraživati biciklom – postoji 13 ruta, od ravnih obiteljskih staza do izazovnog brdskog biciklizma. Tu je i 27 pješačkih staza sa spektakularnim vidikovcima na jezera u kojima se zrcale okolne šume i planine.

Estany de Sant Maurici najveće je jezero u parku i popularno je odredište za posjetitelje. Park nudi brojne staze za planinarenje i istraživanje prirode te je dom raznovrsnih biljnih i životinjskih vrsta.

Mercantour, Francuska

Na krajnjem jugoistoku Francuske, između najjužnijih Alpa i Sredozemnog mora, nalazi se nacionalni park Mercantour.

Ovaj raznolik krajolik, od gotovo alpskog do obalnog, pruža stanište velikom broju divljih životinja. Jedna nezaobilazna točka jest Dolina čudesa, golemo arheološko nalazište s oko 40 000 uklesanih stijena, od kojih najstariji datira iz otprilike 3000 godina prije Krista. Prikazuju svakodnevni život i vjerovanja, s gravurama stoke, oružja i geometrijskih figura, kako piše The Guardian.

Park nudi razne aktivnosti poput planinarenja, vožnje biciklom i savršeno je mjesto za istraživanje Alpa.

Eifel, Njemačka

Nacionalni park Eifel nalazi se u zapadnom dijelu Njemačke, u pokrajini Sjeverna Rajna-Vestfalija. Ovaj park prostire se na području Eifela, planinskog područja poznatog po svojim šumama, jezerima i vulkanima.

Godine 2014. Eifel je postao prvi međunarodni park tamnog neba u Njemačkoj. Zvjezdarnica Vogelsang organizira redovite astronomske radionice i šetnje tamnim nebom.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Liz (@liz_shotz)

Risnjak, Hrvatska

Nacionalni park Risnjak smješten je u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske, u Gorskom kotaru. Ovaj park obuhvaća područje planine Risnjak te dijelom planine Snježnik.

Pod Risnjakom izvire rijeka Kupa, jedna od najčišćih rijeka u Hrvatskoj.

Najznačajniji vrhovi Risnjaka su: Veliki Risnjak, visine 1528 m, Snježnik, visine 1506 m, Sjeverni Mali Risnjak od 1434 m i Južni Mali Risnjak, visok 1448 m.

Ovo je mjesto važno stanište smeđih medvjeda, vukova i divokoza te ptica poput tetrijeba i male sove. Zabilježeno je 89 vrsta leptira, a tu rastu i razne divlje orhideje.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Anita Piškor (@anita.piskor)

Peneda-Gerês, Portugal

Nacionalni park Peneda-Gerês najveći je i jedini nacionalni park u Portugalu, smješten na sjeverozapadu zemlje, na granici sa Španjolskom.

Ovaj park obuhvaća planinski lanac Serra do Gerês i planinu Peneda te se proteže duž prekrasnih krajolika koji uključuju planine, doline, rijeke i jezera.

Posjetitelji mogu istraživati ​​razne planinarske staze, uživati u spektakularnim pogledima s vrhova planina, a idealna je destinacija za ljubitelje prirode i sve one koji traže avanturu u prekrasnom portugalskom krajoliku.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Paulo Almeida (@paulofski)

Pročitajte: Marta je izabrala prirodu, divljinu i život u Gorskom kotaru. Ispričala nam je sve o svom putu 

Foto: Instagram, oleksandr_katrusha iStock/Getty Images Plus via Getty Images