Categories Vodič do zdravlja

Pridonose li hormoni iz kontracepcijskih pilula povećanju tjelesne težine?

Razlog zbog kojega se neke žene ustručavaju od uzimanja kontracepcijskih sredstava jest strah od neželjenog debljanja. Hormoni estrogen i progesteron, koji se nalaze u kontracepcijskim pilulama i flasterima, u visokim dozama mogu izazvati zadržavanje viška vode i povećan apetit.

Štoviše, kada se pilula za kontrolu porođaja prvobitno pojavila, tijekom 60-ih godina prošlog stoljeća, sadržavala je veliku količinu ovih hormona i samim time izazivala debljanje.

Ipak, današnje pilule sadrže značajno smanjenu dozu estrogena i progesterona, a mnogim istraživanjima došlo se do zaključka da ne izazivaju povećanje tjelesne težine.

Usprkos tome, moguće je da mali postotak žena iskusi povećanje kilaže nakon uzimanja kontracepcijskog sredstva u čijem se slučaju nužno posavjetovati s liječnikom radi pronalaženja pogodnije alternative.

Kad je u pitanju medroksiprogesteron, priča je malo drukčija. Riječ je o injekciji velike doze progesterona koja se daje svaka tri mjeseca zbog svoje učinkovitosti. Ipak, povišena količina progesterona u organizmu može izazvati povećani apetit i debljanje.

Kako Dennis Idowa, američki specijalist za porode i ginekolog, ističe za PopSugar, čak 38 % žena koje koriste medroksiprogesteron radi kontracepcije iskusit će povećanje tjelesne težine od 4,5 ili više kilograma nakon razdoblja od dvije godine uzimanja.

IZVOR: INDEX.HR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu