Categories Tajne psihe

DJECA ZNAJU KAKO OSTATI zauvijek mladi

FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES
FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES
FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES

Ne treba vam eliksir mladostiAko ne želite ostarjeti, jednostavno prestanite slaviti rođendane. I to je to.

Tako barem kažu djeca predškolske dobi koje je ispitalo jedno američko istraživanje, a objavljeno je u časopisu “Imagination, Cognition and Personality”.

Naime, djeca rođendanska slavlja tumače kao važne pokazatelje starenja. Oni taj dan vide kao dan na koji postajemo jedan dan stariji jer nemaju percepciju o tome da je starenje proces koji se odvija iz dana u dan.

U dva istraživanja ispitano je 99 djece između tri i pet godina, podijeljenih u nekoliko grupa. Ispitivači su bili zainteresirani za način na koji djeca percipiraju vrijeme, starenje i rođendane.

U prvoj fazi djecu su rasporedili u nekoliko grupa, ovisno o tome na koji će način slaviti svoj treći rođendan.

Prvoj grupi djece nije organizirana rođendanska proslava, druga grupa djece imala je dvije proslave, a treća grupa samo jednu.

Nakon toga, pitali su ih koliko će biti stari u svakom pojedinačnom scenariju. Čak 28 posto djece iz prve skupine tvrdilo je da neće napuniti treći rođendan ako nemaju proslavu. Njih 44 od 48 odgovorilo je točno kad ih se pitalo koliko imaju godina.

Studija pokazuje na koji način ljudi razvijaju smisao o vremenu i starosti, te da su prekretnice poput rođendana, umjesto da predstavljaju završetak nekakvog duljeg procesa, maloj djeci poput ceremonije u kojima se iznenada mijenjamo.

Zaključeno je da, s obzirom na to da ne postoje jasni fizički, biološki ili verbalni pokazatelji koji bi ukazivali na to kako shvaćaju starenje, djeca ga povezuju s događajem koji je kulturološki povezan s procesom starenja – rođendanskom proslavom.

Eh, kad bi barem to vrijedio i za starije. Neki bi rođendane počeli slaviti tek s 50!

IZVOR: METRO-PORTAL.RTL.HR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu