Categories Trudnoća & porod

VAŽNE STVARI koje trudnice moraju znati o carskom rezu

FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES

Problem porasta broja carskih rezova povezuje se s utjecajem volje rodilje na odluku o načinu dovršenja poroda te mogućnostima naplaćivanja ovakvih postupaka u privatnim rodilištima, čak i onda kad nisu stručno opravdani – stoji u Izvješću o porodima u zdravstvenim ustanovama u Hrvatskoj 2016.

Ovaj trend ima veze i s povećanim oprezom struke vezano uz sve češće tužbe za eventualnu stručnu grešku u trudnica s komplikacijama u trudnoći i/ili porodu i nepovoljnim perinatalnim ishodom.

O tome što je zapravo carski rez, kako se točno izvodi, koji su rizici za majku i dijete te koliko traje oporavak porazgovarali smo sa specijalisticom ginekologije i opstetricije te subspecijalisticom humane reprodukcije, dr. sc. Ivanom Pentz.

1. APSOLUTNE I RELATIVNE INDIKACIJE
Carski rez je definitivno najstarija operacije iz područja abdominalne kirurgije, a podrazumijeva ručno vađenje djetata iz maternice koja je prethodno otvorena rezom kroz trbušnu stijenku.

Indikacije za ovaj zahvat mogu biti apsolutne i relativne. Apsolutne indikacije za porod carskim rezom su sva ona stanja koja životno ugrožavaju majku i dijete te je vaginalni porod nemoguć, poput niskog sijela posteljice koje prelazi ušće maternice, prijevremenog odljuštenja posteljice ili poprečnog položaja djeteta.

Relativne indikacije su one pri kojima je porođaj vaginalnim putem moguć, no zbog spoznaja struke i kliničke prakse bolje je učiniti carski rez. U relativne indikacije ubrajaju se prethodne operacije na maternici, stav zatkom kod prvorotke, infekcija HPV-om ili herpesom u trudnoći.

2. OPERACIJA TRAJE DO 40 MINUTA

Operacija traje između 20 i 40 minuta. Izvodi se tako da se kroz poprečni rez u donjem trbuhu ulazi u abdominalnu šupljinu. Pritom se reže i otvara nekoliko slojeva između kože i fascije dok se ne dođe do abdominalne šupljine.

Zatim se otvara ovojnica (peritoneum) i maternica kako bi se došlo do djeteta koje se zatim vadi, obično, hvatajući ga za glavu ili zadak. Nakon što se ručno odljušti postelljica redom se zatvaraju svi nabrojani slojevi.

3. RIZICI ZA MAJKU
Uključuju postoperativne komplikacije kao, npr., infekciju maternice te urinarne infekcije koje se javljaju u 20 do 40 posto slučajeva.

Puno rjeđe su ozbiljnije komplikacije poput apscesa, sepse ili zdjelične tromboembolije. Majke koje su rodile carskim rezom imaju šest puta veći rizik od postporođajne depresije te je manje vjerojatno da će dojiti dijete.

4. RIZICI ZA BEBU
Trudovi dodatno stimuliraju neke organe i hormonske sustave bebe poput štitnjače, nadbubrežne žlijezde, bubrega, pluća, crijeva te imunološki sustav. U slučaju carskoga reza ta dobrobit može izostati.

Veći je gubitak posteljične transfuzije, što može doprinijeti problemima s disanjem nakon poroda. Rijetko, ali moguće su i slučajne manje kirurške rane tijekom operacije.

5. JEDNOM CARSKI REZ NE ZNAČI UVIJEK CARSKI REZ 
Oporavak nakon ove oparacije je invidualan, a traje obično od jednog do tri tjedna.
Žene koje su već imale carski rez ne znači da će takvo iskustvo imati i u sljedećim trudnoćama.

Nakon prethodnog carskog reza moguć je vaginalni porod, ali uz povećani oprez pred kraj trudnoće i tijekom samog poroda. Isto tako, nakon carskog reza treba planirati sljedeću trudnoću (porod) tek nakon dvije godine.

FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES
FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES

IZVOR: ZADOVOLJNA.DNEVNIK.HR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu