Categories Vaše dijete

NAUČITE DJECU DA OD MALIH NOGU treba jesti više povrća, a puno manje šećera

Roditelji bi trebali pripaziti na količinu šećera u hrani koju daju bebama i nuditi im više povrća, prema novom izvješću stručnjaka za zdravlje.

Unatoč napisima da određena dječja hrana ne sadrži šećer, u njoj se možda nalaze prirodni šećeri poput meda i voćnih sokova. Zbog toga Royal College of Paediatrics and Child Health (RCPCH) upozorava majke i očeve da pripaze čime hrane djecu.

Djeca bi trebala više jesti namirnice gorkog okusa, navodi se u izvješću koje su sastavili stručnjaci, koji se nadaju da bi se navedenim koracima mogao smanjiti karijes i pretilost u najmlađoj dobi.

Glavna preporuka RCPCH-a je da bi se trebale razviti smjernice o sadržaju šećera u prehrani djece mlađe od dvije godine.

“Vlade bi trebale poticati preoblikovanje dječje hrane i podržati veću izloženost beba širokom rasponu okusa”, navodi se u priopćenju.

Stručnjaci savjetuju roditeljima da dojenčadi daju šećer u prirodnom obliku, kao što su svježe voće, mlijeko ili nezaslađeni mliječni proizvodi.

“Tekuća dječja hrana pakirana u vrećice također često ima visok udio šećera”, upozorila je profesorica Mary Fewtrell koja smatra da tako upakirana hrana sprječava učenje hranjenja na žlicu.

“Hrana može imati oznaku ‘bez dodanog šećera’, ali ako šećer potječe od voća, ima isti učinak na zdravlje zubi i metabolizam”, upozorila je i dodala da bebe možda preferiraju slatki okus, ali je veća vjerojatnost da će zavoljeti i ostale ako su im izložene.

Foto: Kelly Sikkema / Unsplash

IZVOR: INDEX.HR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu