Kako postići mir usred kaosa?

by | 5 svibnja, 2024
kako ostati miran

Duševni mir ne zahtijeva nužno mir i tišinu. Naučite kako postići zen trenutak usred kaosa i priuštite svome umu prijeko potreban odmor.

Unutarnji mir moguće je postići i bez meditacije u indijskom hramu ili lješkarenja u luksuznom wellness utočištu. Izdvojiti vrijeme za odmor i opuštanje je divno, ali spokoj vam je najviše potreban usred bjesomučnog tempa svakodnevnog života. Okruženi ljudima i bukom, možete “ući” u prostor u kojem prebiva vaš spokoj. Ove tehnike naučit će vas da se mir nalazi samo u vama te da i u oku oluje možete pobjeći stresu.

Pritisnite čarobni gumb

Kada ste okruženi ljudima i trebate diskretno rješenje za smirenje, postoji jedno čarobno mjesto na vašem tijelu koje možete pritisnuti da biste umirili svoj um. Tapkanjem ili masiranjem takozvane Gamut točke, prema metodi Emotional Freedom Technique, možete smiriti njezinu energiju, što će se kompletno odraziti na vaše tijelo. Pogledajte gornju stranu ruke i zamislite liniju koja od prstenjaka i malog prsta čini oblik slova “V” oko 2,5 cm ispod baze vaših prstiju. Tamo gdje se dvije linije spajaju, osjetit ćete lagano udubljenje. To je vaša Gamut točka. Nježno masirajte akupresurnu točku, a pritom, po mogućnosti, duboko dišite.

Aktivirajte osjetilo mirisa

Određene mirisne esencije mogu vam pomoći uzemljiti se, opustiti i osjetiti moć sadašnjeg trenutka. U tu svrhu možete iskušati eterična ulja tamjana, sandalovine, cedra, lavande, pačulija, bergamota, vanilije i vetivera – ili pronađite ono koje vama osobno pruža smiraj i balans. Ukapajte nekoliko kapi u aroma-lampu ili nanesite par kapi ulja na papirnatu ili pamučnu maramicu pa nekoliko puta duboko udahnite aromatičnu esenciju.

kako ostati miran

Prodišite ujjayi

Vjerojatno već znate da se uz nekoliko dubokih udaha i izdaha možete osjećati bolje, ali ako želite prijeći u profesionalnu ligu, iskušajte ujjayi pranayamu. Ova vrsta opuštajućeg jogijskog disanja regulira živčani sustav, uzemljuje i poboljšava koncentraciju. Sjednite na stolac ili položaj lotosa tako da vam je kralježnica uspravna, prsni koš otvoren, a ramena opuštena. Dlanove, okrenute prema dolje, položite na koljena. Udahnite polagano i što dublje možete. Zadržite dah nekoliko sekundi s kontrakcijom mišića anusa. Zatim otpustite kontrakciju i polagano izdahnite proizvodeći grleni zvuk, kao da želite reći “hhha”. Ponovite 6-12 puta i nakon toga ostanite nekoliko trenutaka u tišini.

Trenirajte podsvjesni um

Sanjarenje je divan oblik opuštanja, ali ako želite unijeti istinske promjene u svoj život, potrebno je promijeniti vlastiti sustav vjerovanja, odnosno istrenirati svoj podsvjesni um. Drugim riječima, ako želite da su stvari drukčije, ali osjećate se kao da ste “propali slučaj”, ništa se neće promijeniti. To ćete najbolje postići afirmacijama, pozitivnim i motivirajućim rečenicama izrečenima u sadašnjem vremenu. Primjerice, možete izgovarati: “Preda mnom je divan dan”;  Otpuštam tenzije”; “Sve uvijek ide po planu”; “Događa se samo ono što je najbolje za mene” i sl. Svakodnevnim ponavljanjem ovakvih afirmacija postupno ćete promijeniti funkcioniranje vašeg uma i istrenirati ga na pozitivniji pogled, što će zauzvrat smanjiti negativne učinke stresa.

Izvucite prostirku

Bilo da ste od onih koji su posljednji put vježbali u srednjoj školi ili ste predani vježbač, samo 15 minuta na prostirci za vježbanje može vam pomoći u povezivanju sa svojim tijelom i umirivanju misli. Pritom nije potrebno dizati bučice ili izvoditi trbušnjake. Već i blago rastezanje i razgibavanje tijela može biti izvrstan način za ublažavanje napetosti nakupljene u vašim mišićima, najčešće vrata, ramena ili donjeg dijela leđa. Kratko istezanje tijela (pronađite videotutorijal na YouTubeu) pomoći će vam da “stresete” sa sebe sav stres i nastavite marširati prema svojim obvezama.

Pronađite sreću i u najlošijem danu

Prakticiranje zahvalnosti još je jedan način kako brzo i jednostavno postići unutarnji mir. Ako ste jutarnji tip, steknite naviku vođenje dnevnika zahvalnosti i smješkanja čim se probudite. Time signalizirate vašem mozgu da je sve dobro i da ste sretni, postavljajući pozitivan start u svome danu. Alternativno, svaku večer prije spavanja u dnevnik zapišite blagoslove tog dana; navedite barem deset divnih stvari koje su vam se dogodile. Budite specifični i pritom se prisjetite kako ste se osjećali. Ako imate poteškoća u nabrajanju svojih dnevnih pozitivnosti, očito je da svoje blagoslove niste ni primijetili. Ova će vam vježba pomoći da prestanete uzimati ljude, stvari i situacije zdravo za gotovo, kao i da shvatite kako se darovi nalaze svuda oko vas.

Vizualizirajte svoje sretno mjesto

Možda zvuči komplicirano, ali vjerojatno ste se vizualizacijom bavili još kao dijete, a da to niste ni znali. Vizualizacija nije ništa drugo doli što realističnije sanjarenje o nečemu što vas čini sretnim, bilo da je u pitanju reminisciranje prošlosti ili kreiranje novog događaja. Trik je u tome da što je vaša vizualizacija jača, to je učinkovitija i brže djeluje. Možda biste željeli zamisliti bijelu pješčanu plažu, svoju spavaću sobu, drvenu kućicu na jezeru, igru s kućnim ljubimcem ili provođenje vremena s osobom koju volite. Važno je da vaša imaginarna slika, tj. video angažira sva vaša osjetila, uključujući i vaše ugodne osjećaje. Pristupanje ovim živopisnim mjestima ili situacijama navest će vaše tijelo da se počne osjećati kao da ste uistinu tamo. To će vas zauzvrat opustiti i popraviti vaše raspoloženje.

Vjerujte u pozitivan ishod

Otpuštanje kontrole može biti zastrašujuće. Vjerujemo da bi mnogi od vas rado zavirili u sljedeći dan da vide što ih očekuje kako bi što bolje kontrolirali svoj život i učinili ga predvidljivijim. Ipak, postoji određena količina vjere u otpuštanju kontrole. Bilo da ste duhovni ili religiozni, duboko uvjerenje da će u konačnici sve biti u redu može stvoriti spokoj u vašem životu. Ne dopustite da vas stres paralizira i uplaši. Vjerujte da će uvijek postojati najbolje moguće rješenje za vas, čak i onda kad se sljedeći val kaosa obruši na nas. Pričekajte malo da se val povuče pa ćete jasnije procijeniti situaciju.

Foto: Vlada Karpovich, Tatiéle Alves, Yaroslav Shuraev/Pexels