Kako možete postati elastičniji – trodnevni boost

by | 31 srpnja, 2022
elastičnost fleksibilnost

Evo kako možete postati elastičniji zahvaljujući trodnevnom boostu koji će pomoći vašem tijelu da postane fleksibilnije i samim time – funkcionalnije.

S godinama tijelo gubi svoju prirodnu fleksibilnost, a upravo je ona od suštinskog značaja za svakodnevne pokrete, ali i za održavanje zdravih zglobova, poboljšanje cirkulacije i sprječavanje bolova, prema riječima stručnjaka. Po principu “bolje spriječiti nego liječiti”, važno je da uključite i vježbe istezanja u svoju fitness rutinu. S druge strane, ako ste već zabrinuti zbog vlastite neelastičnosti, fizioterapeut će vam pomoći da dobijete ciljane vježbe za specifične potrebe vašeg tijela. Ali uz redovito istezanje, evo i drugih načina kako možete poraditi na svojoj fleksibilnosti.

Kako možete postati elastičniji?

Danas: Izbjegavajte predugo sjedenje

Ako sjedite po cijeli dan, fleksori kuka stalno su savijeni, što je preduvjet za to da postanete neelastični. Zato je izuzetno važno da svakih 45 minuta ustanete i napravite nekoliko jednostavnih vježbi istezanja. Ako radite uredski posao, pokušajte hodati barem dok telefonirate. Ako imate opuštenije uvjete na radnom mjestu ili radite od kuće, jedan dio posla obavite stojeći uz viši stol. Ili pak, umjesto na uredsku stolicu, sjednite na veliku pilates loptu jer će vas ona primorati na aktiviranje mišića da biste održavali ravnotežu. Neophodno je i jednom ili dva puta dnevno dodati minimalno 15-ak minuta žustrijeg hoda.

Sutra: Zgrabite bučice

Zglobovi i tetive moraju redovito prolaziti kroz svoj puni opseg pokreta da biste se kretali sigurno, bez ozljeda, a trening s utezima najučinkovitiji je način za to. Ako vam se čini da “obični” utezi ili bučice nisu za vas jer niste sigurni hoćete li pravilno izvesti vježbu, isprobajte sprave u fitness centru koje će vam omogućiti da prođete kroz pokret uz dodatnu potporu. Nemojte zaboraviti, kad god izvodite vježbe s opterećenjem, produžiti vrijeme zagrijavanja i hlađenja za pet minuta da biste smanjili rizik od ozljeda i istegnuli mišiće.

Prekosutra: Pravac bazen

Koristite vodu za istezanje mišića. Možete plivati u krugovima ili jednostavno hodajte kroz nešto plići bazen. Gustoća i otpor vode imaju zaštitni efekt, tako da ćete se moći kretati bez brige o boli ili padu. A plivanje odlično pokreće mišiće, kroz njihov puni opseg pokreta. Osjetit ćete istezanje, aktivirat ćete mišiće i, sve u svemu, odraditi odličan trening.

Pročitajte: Što je to mobilnost i po čemu se ona razlikuje od fleksibilnosti?

 

Foto: jacoblund/iStock/Getty Images Plus