3 vježbe istezanja za dan bez tenzija i boli te mirnije misli

by | 2 studenoga, 2020

Jutarnja rutina trebala bi biti nešto u čemu uživamo, a ne nešto što odrađujemo i nešto što želimo što prije maknuti s to-do liste.

No nemojte očajavati ako vam nešto jednostavno ne odgovara i zapamtite da ništa ne biste trebali raditi silom. Tara Stiles, instruktorica joge i autorica knjige Clean Mind, Clean Body, kaže kako je lagano jutarnje istezanje jedna od onih aktivnosti u koju se vrlo lako zaljube svi ljudi. Osim što će vaše tijelo osloboditi tenzija i boli, pomoći će vam da se povežete sami sa sobom te da lakše započnete dan.

Istezanje u ležećem položaju

Lezite na krevet spojenih nogu i ruku spojenih uz tijelo. Desnu nogu prebacite preko lijeve dijagonalno, te podignite koljeno prema gore tako da vam noga bude savijena pod kutom od devedeset. Lijevu ruku položite na desno bedro, a desnu podignite tako da tvori dijagonalu s desnom (savijenom) nogom. Glava neka vam gleda prema podignutoj desnoj ruci. Udahnite nekoliko puta duboko te ponovite sve s drugom nogom i rukom.

Istezanje ruku u sjedećem položaju

Sjednite na krevet prekriženih nogu, odnosno u Sukhasana položaj ili takozvani tursko sjedanje. Ispravite leđa te pružite desnu ruku gore, zatim se lagano savijte prema lijevo tako što ćete desnu ruku istezati, a lijevu potkoljenicu nasloniti na krevet. Glavu i pogled usmjerite prema ruci koja je u zraku. Budite tako neko vrijeme te duboko dišite. Ponovite sve na drugoj strani.

Istezanje nogu u sjedećem položaju

Ostanite u sjedećem položaju prekriženih nogu. Desnu nogu ispružite te pomjerite udesno koliko možete. Trup i glavu okrenite ulijevo. Desnu ruku položite na lijevo koljeno, a lijevu stavite iza stražnjice. Ostanite neko vrijeme u tom položaju, dišite duboko pa promijenite strane.

Foto: Maryjoy Caballero/Unsplash