Cakey efekt pudera: Izbjegnite 6 najčešćih pogrešaka pri šminkanju

Nije uvijek kriva pogrešna nijansa

by | 1 kolovoza, 2022
Izbjegnite cakey efekt pudera

Puder je okosnica svakog make-up looka i s pravom nosi naziv podloga. Puder je temelj za ostatak šminke i može poboljšati ili pogoršati cjelokupni izgled. Bez obzira na cijenu vašeg tekućeg pudera ili porculanski čisto lice, ništa od toga nije važno ako vaša šminka poprimi tzv. cakey efekt.

Ako primjećujete da s puderom vaša koža izgleda gore umjesto bolje – mislimo na proširene pore, perutavu kožu, puder koji je previše vidljiv – evo nekoliko potencijalnih razloga zašto se to događa i savjeta kako to riješiti.

Niste dobro pripremili kožu

Na izgled tekućeg pudera uvelike utječe priprema, odnosno hidriranje kože. Ako je vaš ten dehidriran, hrapav ili jednostavno nije u svom najboljem izdanju, to može utjecati na to kako puder “sjedne” na vašu kožu. Da bi vaše lice izgledalo baršunasto zaglađeno sa savršeno prikrivenim nepravilnostima, priprema je ključna, a trebala bi uključivati barem hidratantnu kremu i primer.

Niste pustili primer ili kremu da se upije u kožu

Prije nanošenja pudera, nužno je pustiti da se primer i krema za lice u potpunosti upiju u kožu prije nego što se počnete šminkati. Na taj način spriječit ćete perutanje pudera i stvaranje grudica.

Prošlo je dugo vremena otkako ste zadnji put napravili piling

Premda hidriranje kože ima važnu ulogu u izgledu pudera, i piling je gotovo jednako ključan. Ako piling ne radite redovito i ako su na vašem licu nakupine odumrlih stanica, puder može poprimiti cakey izgled.

Odabrali ste pogrešnu formulu pudera

Jednako kao što pogrešno odabrana nijansa pudera može stvoriti efekt maske, i neodgovarajuća formula može učiniti isto. Teksturu pudera najbolje je odabrati prema tipu kože. Mat formule uglavnom su dobar odabir za masniju kožu, osobe sa suhim tenom bi trebale koristiti pudere s hidratantnim sastojcima, dok one s problematičnom kožom mogu imati koristi od podloga za korekciju boje s mat efektom.

Koristite pogrešan puder u pogrešno doba dana

Osim formule odabrane prema tipu vaše kože, nisu sve vrste podloga prikladne za svaku aktivnost ili doba dana. Za neke aktivnosti trebali biste odabrati prozračnije teksture poput BB krema jer su tekući puderi, koji nude punu pokrivenosti, jednostavno pregusti i preteški.

Koristite preveliku količinu proizvoda

Ako ste i dalje nesretni zbog cakey dojma koji ostavlja vaš puder, možda jednostavno nanosite previše preparata. Ovo je najčešći razlog zašto puder djeluje poput maske na licu, posebno ako koristite pudere u prahu. Previše slojeva puderaste završnice čini kožu suhom i stvara cakey izgled.

Pročitajte i: Uz ovaj trik više nikad nećete kupiti pogrešnu nijansu tekućeg pudera

Foto: Pexels/Boom